Ništa se ne baca. Od ostataka pečenog pileta napravite bogati temeljac

Foto: Shutterstock

PEČENO pile jednostavno je i pristupačno jelo koje većina nas s ponosom i radošću priprema za nedjeljni ručak. Ipak, mnogi se odriču izrazito jednostavnog postupka korištenja ostataka od pečenke za izradu bogatog temeljca. Izrada domaćeg pilećeg temeljca nije samo lakša nego što mislite nego je i sjajan način da iskoristite ostatke piletine i povrća iz hladnjaka. Isto tako, stvoriti nešto tako divno i u tolikim količinama od onoga što su zapravo bili otpaci sigurno će vam pružiti zadovoljstvo.

Bacanje ostataka od pečenog pileta u smeće jednako je bacanju novca   

Dakle, ako imate ostataka pilećih kostiju od sinoćnje večere i malo slobodnog vremena za kuhanje, napravite lonac temeljca koji ćete staviti u hladnjak ili zamrznuti za kasnije. Domaći temeljac će u hladnjaku ostati dobar četiri do pet dana, a ako ga zamrznete, produljit ćete mu rok trajanja do šest mjeseci. Jednom kada počnete stvarati zalihe na ovaj način, sigurni smo da više neće biti osvrtanja.

Iskoristite povrće koje biste inače bacili 

Ne brinite se o čišćenju kostiju jer dodatni komadići mesa, kože i žilice samo će poboljšati okus. Povrće i začini također su važni elementi. Veliki je bonus što ih nema nikakve potrebe guliti, a možete koristiti i ono povrće kojemu je već prošla prva svježina. Također, u temeljac slobodno možete ubaciti i oprane kore korjenastog povrća koje ste koristili za nešto drugo.

Uobičajeno je koristiti mrkvu, celer i luk, ali možete koristiti i lišće celera, pastrnjak, vrhove mrkve i ostatke začinskog bilja poput peršina, majčine dušice i ružmarina. Malo ostataka safta od pečenja također dobro funkcionira za dodavanje dodatnog okusa, a mogu se koristiti i ostaci pečenog povrća. Budite oprezni s povrćem jačeg okusa poput brokule ili paprike jer lako mogu preuzeti okus cijelog jela.

Ne zahtijeva previše truda, a rezultati su fantastični

Dok goveđi temeljac zapravo nema gornju granicu duljine kuhanja i preporučuje se kuhati najmanje 12 sati, većina stručnjaka smatra kako pileći temeljac nema potrebe kuhati dulje od četiri do šest sati. Temeljac možete kuhati u djelomično ili potpuno poklopljenom loncu, a po potrebi možete i ugasiti vatru pa s kuhanjem nastaviti kasnije.

Kad voda zavrije, smanjite vatru tako da sve skupa lagano krčka uz pokoji mjehurić. Temeljac povremeno promiješajte i žlicom uklanjajte masnoću i nečistoće koje se stvaraju na vrhu. Prema potrebi dolijevajte vode kako bi kosti i povrće uvijek ostali prekriveni.

Nakon otprilike četiri sata temeljac je potrebno procijediti, ukloniti krupne i krute tvari te odmah ohladiti. Kada se temeljac ohladi, žlicom skinite nakupljenu masnoću s vrha.

Neka vam uvijek bude pri ruci!

Temeljac se može zamrznuti u vrećicama ili posudama od pola litre, a posebno je praktično zamrzavanje u vrećicama ili posudama za led. Tako možete koristiti jednu po jednu kocku.

Pročitajte više