O ovom zagrebačkom restoranu nitko ne piše, a ima kul hranu i atmosferu

Foto: Index

AZIJSKA hrana u Hrvatskoj je sve popularnija, i uz neke lokale koji je pripremaju dobro, više je onih koji nude neugodno pohrvaćena jela s gotovim smjesama, umacima, pa čak i cijelim jelima, i zato je lijepo naći mjesto koje nudi ukusnu i korektnu azijsku hranu.

Pisali smo vam već o Chopstixu u Novom Zagrebu (kvart Središće, Ul. Julija Knifera 7), a sad smo taj restoran konačno i posjetili i provjerili što nude. Kako smo uopće saznali za njega? Možemo čak reći kako nam je drago što za ovo mjesto nismo doznali iz medija, već smo otišli jesti u Chopstix zbog preporuka prijatelja.

Vlasnik je, rekli su nam, proputovao pola svijeta i nevjerojatno je zanimljiv tip, a originalno je Chopstix s Brača, gdje i dan danas imaju lokal ljeti. Glavni kuhar je Filipinac, drugi Japanac, a tri pomoćna isto s Filipina. Stalno kreiraju nešto novo, govore nam. I kako onda da ne odemo, kad svako malo slušamo ovo.

Jelovnik koji možete pronaći u galeriji prilično je dug, čega nismo baš najveći fanovi, no nudi neka prilično atraktivna jela, a mi smo nakon kraćeg, ali teškog razmišljanja odabrali gyoze, bunse, ramen, Pad thai te sushi. 

Gyoze i bunsi

U Chopstixu se ponose svojim gyozama koje izrađuju sami i nama je drago konačno u azijskom restoranu vidjeti gyoze koje nismo ranije vidjeli i ne znamo ih iz vrećice smrznutih gyoza iz nekog azijskog dućana hranom.

Svaka je malo drukčijeg oblika, vidi se da su ručno motane i u porciji dolazi šest komada. Odabrali smo one sa svinjetinom jer kad je azijska hrana u pitanju, svinjetina nam je najdraže meso. Prirodno je ona slatkasta, masnjikava, pa u kombinaciji s njihovim umacima i začinima tvori nešto baš posebno.

Nadjeva u ovim gyozama ima puno, nema praznog tijesta, sve su jednako zapečene i okus je fantastičan. Ako se još niste navukli na gyoze, jeste li ih uopće probali? Malo se šalimo, ali vjerujte nam - od dobrih gyoza za pojesti ne postoji puno boljih stvari.

Bunse smo odabrali jer su nam postali draži "sendviči" od burgera kojima kod nas još uvijek ne pada popularnost, ali bunsi su inače super stvar - mekano, "oblakasto" pecivo bez tvrde korice (riječ je o dizanom tijestu koje se priprema parenjem) koje u sebi ima neki komadić mesa, osim ako su vege.

Najčešće je to neka sporo pečena, mekana svinjetina ili pak otkoštena piletina panirana u panko mrvicama. Mi smo i ovdje, naravno, naručili bunse sa svinjetinom i meso je bilo odlično, no sve skupa nam je ocjena dobar do vrlo dobar jer bi nam u bunsu pasalo mrvicu više umaka i isto tako malo više salate (kupus je ovdje u pitanju). Peciva su, rekli bismo, kupovna, no nije za zamjeriti jer i najbolji burger barovi peciva ne peku sami.

Ramen i Pad thai

Plus je u Zagrebu držati dobar ramen, a postoji nekoliko mjesta kojima smo vjerni. Jedno od tih mjesta sad će biti i Chopstix jer imaju bogat i gust temeljac (ramen broth), što nam je u neku ruku i najvažnije. Izabrali smo tantanmen, naš najdraži ramen kojemu su baza svinjske kosti, a o kojem smo čuli sve najbolje.

Razlikuje se od drugih ramena po Zagrebu, ali ne previše okusom, već na izgled. Nismo dobili list alge ni enoki gljive, na koje su nas drugi naučili. Temeljac je jako ukusan, rezanci su odlični i sve je skupa nešto što želimo ponoviti.

Pad thai je definitivno malo specifičniji od bilo kojeg "pohrvaćenog" koji ste možda dosad probali. Ovdje, naime, koriste fish sauce, odnosno kako su nas upozorili prije no što smo naručili - umak od fermentirane lignje koji mnogima nije odgovarao i čak su vraćali jelo (zato i upozoravaju). Svejedno smo ga naručili i svidio nam se. Istina, stvarno je malo jači, no fin.

Sushi

Na dijelu jelovnika sa sushijem imaju jako interesantne rolice, a mi smo probali onu koja je najdraža njihovim gostima - tuna rolica pohana u panko mrvicama (druga koja dijeli mjesto po popularnosti je ona s lososom pohana u tempuri).

Po vrhu je još i malo spicy majoneze koja, što se nas tiče, može biti i malo ljuća, a panada je izrazito hrskava, dok je unutrašnjost, kako i treba biti - sirova i hladna. Nije začuđujuće što je ova rolica među najprodavanijima, naročito zato što ovaj tip sushija (dakle - pržen) okusom ne odskače toliko od zapadnjačkih navika pa je dobar ulazak u svijet sushija svima koji s njim još nisu na ti.

Idući put svakako planiramo probati "sirove" rolice s jelovnika, s obzirom na to da su nam takve ipak draže kad je o sushiju riječ, a vi, volite li pohano, slobodno probajte ove s tunom ili lososom, mogle bi vam dobro sjesti.

Od nas - palac gore

Sve skupa koštalo nas je 65 eura, što nam se čini korektno (pili smo tek mineralnu). Veliki plus ide izrazito pristupačnim zaposlenicima, kao i atmosferi koja je ugodna i nimalo uštogljena, i ne možemo ne primijetiti vrlo dobro isplaniranu rasvjetu u prostoru, koja daje mrvicu intiman, topao ugođaj.

I za kraj, što se radnog vremena tiče, otvoreni su svaki dan, i to od ponedjeljka do subote od podneva do 11 navečer, a nedjeljom od podneva do 6 navečer. Mi smo ondje došli u ponedjeljak između ručka i večere, pa nismo zatekli gužvu, ali za neke atraktivnije termine vjerojatno ne bi bilo loše nazvati i provjeriti kakvo je stanje.

Pročitajte više