Čaj i mesne prerađevine povezani su s visokim razinama vječnih kemikalija u krvi

Foto: Shutterstock

ONO ŠTO jedemo i gdje to jedemo moglo bi utjecati na razinu "vječnih kemikalija" (PFAS) u našoj krvi, otkriva istraživanje provedeno u SAD-u. Tim znanstvenika vjeruje da je ovo prvo istraživanje koje ispituje kako je ljudska prehrana povezana s razinama vječnih kemikalija u našoj krvi tijekom vremena.

Znanstvenici su skupili više od 700 ljudi, podijelili ih u dvije skupine i postavili im niz pitanja, uključujući to koliko često konzumiraju određenu hranu i pića - poput povrća, kruha, mliječnih proizvoda i čaja - i testirali su im razinu PFAS-a u krvi.

Osim toga, pitali su ih koliko često jedu hranu pripremljenu kod kuće, u restoranu brze hrane ili u klasičnom restoranu. Iskoristili su te informacije kako bi postavili hipotezu koliko su često sudionici dolazili u kontakt s ambalažom hrane koja je uobičajeni izvor PFAS-a.

Koja je hrana povezana s višim razinama vječnih kemikalija?

Istraživanje je otkrilo da je konzumiranje velikih količina čaja, mesnih prerađevina i hrane pripremljene izvan kuće povezano s povećanjem razine PFAS-a u tijelu tijekom vremena - sudionici koji su konzumirali više čaja, hrenovki i mesnih prerađevina imali su više razine PFAS-a za razliku od onih drugih.

>> Izvješće pokazalo da je sve više voća i povrća zaraženo opasnim vječnim kemikalijama

Međutim, neke su namirnice bile povezane s višim razinama PFAS-a samo kada su se pripremale izvan kuće. Ljudi koji su jeli hranu poput pomfrita ili pizze pripremljene u restoranima obično su pokazivali povišene razine ovih kemikalija u krvi. Istraživanje sugerira da je kod te hrane problem u pakiranju.

Kada je riječ o konzumiranju čaja koje je povezano s visokom razinom ovih kemikalija u krvi, znanstvenici smatraju da je to zbog vrećica čaja u kojima se nalaze vječne kemikalije, no ističu kako je potrebno provesti više istraživanja kako bi se to dokazalo. Mesne prerađevine, s druge strane, nisu nikakvo iznenađenje.

Zašto su vječne kemikalije problem?

Vječne kemikalije štetne su za naše zdravlje, a mnoga su istraživanja pokazala da mogu poremetiti hormone, oslabiti kosti ili povećati rizik od nekih bolesti. Također su povezane s rakom, urođenim manama, bolestima bubrega i drugim ozbiljnim zdravstvenim problemima.

Poznate su kao vječne kemikalije jer im je potrebno jako puno vremena da se razgrade i nevjerojatno je teško riješiti ih se. Mnoga prethodna istraživanja usredotočila su se na njihovu prisutnost u vodi, ali znanstvenici kažu da je hrana kontaminirana ovim kemikalijama vjerojatno najveća prijetnja ljudskom zdravlju.

>> Kako se riješiti pesticida s voća? Pitali smo stručnjakinju za savjet

Pročitajte više