Ovaj recept našeg čitatelja za germknedle punjene pastom od pistacija je hit

Foto: Vedran Maričić

GERMKNEDLA ili Germknödel je poznata austrijska okruglica od dizanog tijesta s kvascem kuhana na pari. Sastoji se od mekog tijesta koje se puni pekmezom od šljiva začinjenim rumom. Prije posluživanja okruglica se obilno prelije otopljenim maslacem ili umakom od vanilije i pospe znatnom količinom maka.

Vjeruje se da potječe iz istočnih ili južnih dijelova Austrije, a danas se ova jedinstvena slastica povezuje s poznatim austrijskim skijalištima, gdje je postala nezamjenjiva zimska namirnica. Iako se Germknödel danas konzumira kao desert, to nije bio slučaj kada se prvi put pojavio u austrijskoj kuhinji.

Kao i mnoga druga austrijska jela, kao što su buchteln i kaiserschmarrn, napravljeno je kao glavno jelo koje se jelo tijekom korizme, kada se meso izbjegavalo. To je glavni razlog zašto se još uvijek poslužuje u neobično velikom obliku.

Germknödel treba uvijek biti svježe pripremljen i poslužen topao. U Slovačkoj i Češkoj, ova meka peciva kuhana na pari poznata su kao parené buchty i buchty na páře. Osim pekmeza od šljiva, povremeno se pune džemovima od drugog voća, zaslađenim svježim sirom, makom ili čokoladom, piše TasteAtlas.

Mi smo našli ove s pistacijom

A kome su pekmez, marmelada i Nutella ili čokolada dosadile, može probati germknedlu s pistacijom. Mi smo recept pronašli na profilu našeg čitatelja na Index Receptima i odmah pali na ovo dizano tijesto, već i preko fotografije!

"Ovo su najbolje germknedle koje sam u životu probao. Punjene pastom od pistacija i Lindor pralinama - također od pistacija. Vrlo su jednostavne za pripremu, a okus je fantastičan", kaže Vedran Maričić, autor ovog recepta. On stoji i iza Instagram profila Vedranova kuhinja, gdje rado dijeli recepte. Ovaj za germknedle s pistacijom možete pronaći na linku odmah ispod ovog teksta. 

>> Recept za Vedranove germknedle od pistacija

Pročitajte više