Ovako se štrukli na Vukomeričkim goricama rade generacijama, imamo recept

Foto: Index Recepti/čitatelji

KOD naše čitateljice koju na Index Receptima možete pronaći na profilu ivona19 našli smo recept za štrukle kakvi se jedu na Vukomeričkim goricama već desetljećima.

Ivona je recept dobila od mame, a ona od svekrve

"Ovo nisu zagorski štrukli, ali su brežanski s Vukomeričkih gorica. Ovi su kuhani, ali mogu biti i pečeni. Ovaj recept me naučila moja mama, a nju pokojna svekrva, tj. moja baka i tako se ovaj recept za štrukle prenosi s koljena na koljeno da se ne zaboravi. Ja nekad napravim duplu smjesu pa ih zamrznem i samo, kad mi trebaju, tako smrznute stavim na kuhanje, okus je identičan", napisala je.

Inače, Vukomeričke gorice su brežuljkasto područje 20-ak km južno od Zagreba. Naziv Vukomeričkih gorica izveden je iz imena sela Vukomerić, a nazivaju se još Kravarske gorice, Vukomeričko humlje i Vrhovlje ili Vrhovje i spadaju u Zagrebačku županiju.

Kako se pripremaju štrukli s Vukomeričkih gorica

Pomiješajte jaja, brašno, prstohvat soli, ulje. Postepeno lagano dodajte vodu. Tijesto vam mora biti malo tvrđe i ne smije se lijepiti po rukama. Ostavite ga sa strane 10 minuta da se odmori i sastojci povežu. Za to vrijeme pripremite nadjev. Kratko pomiješajte i sjedinite sir, jaja, sol.

Tijesto razvaljajte tanko, na otprilike 0.5 cm, na površinu koju ste prethodno posuli brašnom. Zatim po tijestu rasporedite nadjev, jedino ostavite 2 cm od kraja bez nadjeva jer u protivnom će vam na tom mjestu curiti. Na sredini napravite križ nožem i svaki kraj motajte jednako prema van.

Kad to napravite, dobit ćete veliki valjak u obliku kruga. Potom rukom označite svaki komad i režite tanjurićem za kavu. Stavite ih kuhati u kipuću slanu vodu 10 do 15 minuta, odnosno kad štrukli isplivaju na površinu, kuhajte ih još 5 minuta.

Birajte želite li kuhane ili pečene

Kad budu kuhani, možete ih preliti otopljenim maslacem ili otopljenom svinjskom masti ili ih možete preliti vrhnjem za kuhanje i još zapeći na 200 stupnjeva 10-ak minuta.

Ivonin recept s točnim količinama sastojaka možete pronaći na ovom linku.

Pročitajte više