Ovakve su torte sve popularnije, a ovdje je provjereni recept naše čitateljice

Foto: Sandra Matijašević

OSIM raznih klasika, u grupi Index Recepti: Što ste danas kuhali? mogu se pronaći i razni drugi recepti, a nama je za oko zapeo ovaj za sirovu tortu s mangom i borovnicom.

"Sirova, veganska torta bez dodanog šećera, puna proteina i zdravih masti iz orašastih plodova i kokosovog mlijeka, a borovnice i mango joj daju svježinu i lakoću. Torta je lagana, vrlo osvježavajuća, kremasta i punog okusa. Odlična je alternativa za osobe koje imaju alergije i intoleranciju na određene namirnice, poput mliječnih proizvoda i glutena, ili se jednostavno žele hraniti zdravije", objašnjava naša čitateljica Sandra Matijašević.

Recept je za kalup promjera 20 cm, napominje.

Podloga:

  • 170 g badema
  • 70 g zobenih pahuljica (gluten free)
  • 100 g svježih datulja
  • 50 ml vode

Bademe, zobene i datulje usitniti u multipraktiku, dodati malo vode, promiješati i utisnuti u kalup.

Krema od manga:

  • 150 g indijskih oraščića prethodno namočenih u vodi
  • 200 ml kokosovog mlijeka iz konzerve
  • 200 g svježeg manga
  • 60 ml javorovog sirupa
  • pola žličice psylliuma u prahu
  • pola žličice kurkume u prahu
  • sok pola limuna
  • 2 žlice rastopljenog ekstra djevičanskog kokosovog ulja
  • 20 g sušenog manga

Sve sastojke izblendati u blenderu i uliti u kalup. Tortu saviti u zamrzivač da se krema stisne.

Krema od borovnica:

  • 150 g indijskih oraščića prethodno namočenih u vodi
  • 200 ml kokosovog mlijeka iz konzerve
  • 200 g svježih borovnica
  • 60 ml javorovog sirupa
  • pola žličice psylliuma u prahu
  • 1 žličica pitaye u prahu i 1 žličica plave spiruline u prahu (stavila sam zbog boje, ne utječe na okus)
  • sok pola limuna
  • 2 žlice rastopljenog ek. dj. kokosovog ulja

Sve sastojke izblendati u blenderu i preliti preko kreme od manga. Tortu saviti u zamrzivač da se krema stisne. Prije konzumacije tortu prebaciti u hladnjak.

Pročitajte više