Ovdje su pizze toliko dobre da bismo najradije naručili jednu promjera pola metra

Foto: Lovac na pizze

Dragan Maloševac je specijalist hitne medicine u Zavodu za hitnu medicinu Vukovarsko-srijemske županije. Odrastao je u Zagrebu, samo nekoliko ulaza od Šestina, jedne od prvih zagrebačkih pizzerija s krušnom peći, a vrijeme njegovog odrastanja bilo je i vrijeme prvih kultnih pizzerija u socijalističkoj Hrvatskoj, poput Dvojke, Kamenitih vrata, Purgera, Zadra i Četiri lovca, što je bilo presudno i za njegovu ljubav prema pizzi. Osim što se bavi svime čime se već ljudi na hitnoj bave, Dragan putuje svijetom i isprobava pizze. Probao ih je otprilike milijun, upoznao vlasnike najboljih pizzerija i opsjednut je tajnama pripreme dobre pizze. Zbog svega toga utvaramo si da je Dragan stručnjak za ovu temu, a danas vam piše o jednoj beogradskoj pizzeriji.

MAJSTOR i Margarita prva je pizzeria u kojoj sam naručio i probao pizzu s mortadelom i pistacijom. Bilo je to prije nešto više od tri godine, kad sam se doslovno navukao na tu pizzu, a od tada sam Majstora i Margaritu posjetio desetak puta. Kod pizzeria koje prave napoletanu najveći je problem nekonzistentnost.

Puno puta mi se dogodilo da u istoj pizzeriji jednom budem oduševljen, a drugi put razočaran. Majstor i Margarita pizzeria je koja me svaki put kad je posjetim iznova oduševi i iznenadi. Naravno, pozitivno.

Možda sam pomalo subjektivan, ali pizza s mortadelom i pistacijom koju pravi i poslužuje ova beogradska pizzerija najbolja je koju sam ikad probao, a tu sam omiljenu pizzu naručio u više od pedeset vrhunskih pizzerija, od kojih se mnoge nalaze na europskim i svjetskim top listama (Via Toledo, Basilico, Belli di Mamma, Digo, Matto Napoletano, La Piola Pizza, U Taliana…).

Uvijek vrhunska usluga

Budući da sam se zaželio dobre pizze, ponovno sam tijekom posjeta sajmu kolekcionarskih autića, koji se održavao u Beogradu, otišao u Majstora i Margaritu. U pravilu rezerviramo stol, ali budući da nisam znao kada ću točno doći, stigli smo pred dupkom punu pizzeriju i upitali konobara kakva je šansa da nam pronađe slobodan stol za dvoje.

Iako smo očekivali negativan odgovor, simpatični je konobar odgovorio: "Ogromna!" i uspio nam u samo par minuta pronaći stol u donjoj etaži odmah do ulaza. Mnogo je mojih prijatelja tijekom odlaska u Beograd istaknulo izuzetnu susretljivost i srdačnost djelatnika ove pizzerije.

Poput mene, znali su doći nenajavljeno, no uvijek su velikim angažmanom djelatnika uspjeli dobiti stol. Pizzeria se nalazi u samom centru grada, u Ulici Vuka Karadžića 12, u koju se ulazi iz Knez Mihailove, jednog od najprometnijih i najpopularnijih šetališta u Beogradu. Ova se pizzeria nalazi na još jednoj lokaciji, ali mi uvijek dolazimo u ovu u samom centru.

Bez mortadele ne može

U zadnje vrijeme pokušavam isprobati neke nove pizze s neobičnim nadjevima, no u Majstoru i Margariti jedna od naručenih pizza obavezno mora biti s mortadelom i pistacijom. Ona moja. Od ostalih smo pizza isprobali više-manje sve, a ovaj smo put, uz moju omiljenu, naručili i Burratinu, pizzu s češnjakom, sušenim rajčicama, pestom od bosiljka i burratom.

Nadjevi su kao i uvijek izuzetno fini, ukusni i s dobro složenim sastojcima, a tijesto je savršeno. Majstor i Margarita pravi doslovno savršene napoletane laganog tijesta tanke sredine s uzdignutim, napuhanim i prozračim rubovima. Svaki put kad pojedem pizzu u Majstoru i Margariti, lomim se i poželim naručiti još jednu.

Osjećaj jedenja pizze u Majstoru i Margariti podsjeća na gledanje dobrog filma - uživate u filmu, ali ste tužni kad shvatite da se bliži kraj.

Cijene do 14.20 eura

U ponudi se nalazi više od dvadeset vrhunskih napoletanskih pizza, a cijene se kreću od 950 dinara (8 eura) za Margheritu do 1690 dinara (14.20 eura) koliko koštaju one najskuplje, Burratina i Contadina. Uz pizze standardne veličine promjera 32 centimetra, možete naručiti i manju pizzu promjera 25 centimetara.

Meni su u ovoj vrhunskoj pizzeriji pizze toliko dobre da bih, kad bi to bilo moguće, naručio pizzu promjera pola metra. Nije ni čudo što je Majstor i Margarita već dugi niz godina na europskim top 50 listama najboljih pizzeria.

Prošle su godine završili na 33. mjestu. Od njih je od pizzerija iz regije jedino bolje plasirana skopska Matto Napoletano na 25. mjestu. Druga beogradska pizzeria Pietra nalazi se na 39. mjestu, a zagrebački je Franko's na 43. poziciji.

>> U Franko'su su nam pokazali kako pripremaju Majstorovu Margaritu Madre

Treba istaknuti i to što se u ponudi ove pizzerije uvijek nalazi i nešto novo i pomalo drugačije. Ovaj su put odmah na početku istaknute pizze By Franko's Zagreb. Ono što me uvijek dodatno razveseli je odlično točeno Kabinet craft pivo.

Nikad dosta Majstora i Margarite

Zanimljivo je to što svaki put nakon što pojedemo pizzu u Majstoru i Margariti prošećemo Knez Mihailovom do Kalemegdana, pa negdje tijekom obilaska tvrđave i šetnje velikim parkom doslovno na istom mjestu nakon samo nepunih pola sata poželim još jednom otići na pizzu.

Ova pizzeria ima dvije stvari koje svi u svojim osvrtima naglašavaju kao možda i najbitnije za visoku ocjenu, a to su vrhunsko tijesto i konzistentnost kvalitete.

Pročitajte više