Ove godine obavezno napravite punjena jaja. Osim što su fina, izgledaju top!

Foto: Shutterstock

PUNJENA jaja su uvijek dobro došao dodatak na uskrsnom stolu. Mogu se poslužiti za doručak, kao predjelo, ili kao odličan dodatak zabavi ili pikniku. Bez obzira na priliku, privlače pažnju svojim izgledom, a nimalo ne zaostaju ni okusom, pogotovo ako ih pripremite na pravi način. Stoga vrijedi saznati nekoliko trikova i savjeta kako uvijek pripremiti savršena punjena jaja koja će oduševiti vaše goste i okusima i izvedbom.

Kuhanje tvrdo kuhanih jaja

Postoji nekoliko savjeta koji poprilično olakšavaju kuhanje i guljenje jaja. Prvo, starija jaja se uvijek lakše gule. Ako unaprijed znate da želite skuhati veću količinu jaja za neku priliku, ostavite ih da stoje u hladnjaku tjedan ili dva, a zatim ih upotrijebite za kuhanje. Uronite tvrdo kuhana jaja u ledenu vodu čim su gotova (u ljusci). Nagla promjena temperature može znatno olakšati guljenje jaja i eliminirati onaj zeleno-sivi prsten oko žumanjaka.

Još jedan trik kojim se možete poslužiti je kuhati jaja u loncu s vodom (koja dolazi barem jedan centimetar iznad njih) uz dodatak prstohvata sode bikarbone. Nakon što voda zavrije, pustite da kuha jednu minutu pa uklonite s vatre, poklopite i ostavite da stoji 12 minuta. Nakon toga prebacite jaja u ledenu vodu i nakon 5 minuta hlađenja s lakoćom ogulite.

Priprema nadjeva

Žumanjci su baza svakog nadjeva za punjena jaja i prvo ih je potrebno pažljivo izvaditi i prebaciti u posebnu zdjelu. Prvo pripremite oštar nož čija je oštrica dovoljno duga da prekriva cijelu dužinu jajeta. Kako biste izbjegli raspadanje žumanjka, jaja prvo dobro ohladite pa postavite na dasku za rezanje sa zaobljenom stranom prema dolje. 

Jaja se najčešće prepolovljuju uzdužno, odnosno po dužoj osi jajeta, jer je to najlakši i najpraktičniji način za postizanje simetričnih polovica koje se mogu lijepo poslužiti i ukrasiti. Dovoljan je samo jedan rez po sredini jajeta kako bi se razdvojilo na dva dijela. Bjelanjke lagano rastegnite žličicom ili vrhom prsta i izbacite žumanjke u zdjelu.

Sve sastojke možete pomiješati u mikseru ili blenderu, a kako bi nadjev ostao gladak, dodajte i jedan ili dva kuhana bjelanjka. Još jedan način na koji možete osigurati glatkoću nadjeva je da sa žumanjcima pomiješate malo pire krumpira. Samo dvije žlice će napraviti ogromnu razliku u teksturi i okusu. Krem sir je isto dobar izbor.

Ocat, senf i majoneza su tradicionalni sastojci koji se koriste u nadjevu, ali zapravo su vam ruke potpuno odriješene i možete eksperimentirati s raznim kombinacijama i pretvoriti punjena jaja u jelo po svom i ukusu vaše obitelji ili gostiju.

Ako želite, svakako razmislite o dodavanju nasjeckanog povrća poput mladog luka, celera ili kiselih krastavaca. Također, za produbljivanje i slojevitost okusa možete koristi hren, slane inćune, šunku, worcestershire umak, kapare i razne druge namirnice. Bjelanjke možete puniti nadjevom pomoću žlice, ali ćete najurednije rezultate postići ako se poslužite slastičarskom vrećicom.

Ukrašavanje

Nemojte preskočiti ovaj korak jer čak i najjednostavnija dekoracija poboljšava izgled i okus punjenih jaja. Na vrh svake polovice možete staviti nekoliko listića svježeg peršina, kopra, bosiljka ili korijandera za ukras i svježinu.

Krastavci, mrkva, paprika, masline, kapare ili cherry rajčice mogu biti odlični ukrasi za punjena jaja. Narežite ih na male komadiće i stavite na vrh jaja ili rasporedite po tanjuru kao dodatnu dekoraciju.

Prstohvat mljevene paprike je obavezan, a na vrh možete staviti i krišku slanine ili šunke, što će biti i privlačno i ukusno. Kao dekoraciju možete iskoristiti i par kapi ljutog umaka, kiselog vrhnja ili raznih drugih umaka koji će svojim bojama punjena jaja učiniti još privlačnijima.

>> Recept: Punjena jaja

>> Recept: Punjena jaja obojena ciklom

>> Recept: Punjena jaja s avokadom

>> Recept: Punjena jaja po receptu Oprah Winfrey

Čuvanje i transport

Ako ih ne planirate poslužiti odmah, možete ih pripremiti unaprijed, ali ih nemojte puniti nadjevom. Umjesto toga pohranite pripremljeni nadjev u zasebnu posudu ili u dresir-vrećicu. Kada ste spremni puniti jaja, samo odrežite donji kut vrećice i bacite se na posao.

Ako nosite punjena jaja na obiteljski ručak ili drugu prigodu, možete ih prenijeti na siguran način tako da prvo obložite praznu kutiju za jaja aluminijskom folijom. Oblikujte foliju tako da se formiraju udubljenja koja odgovaraju veličini jaja. Stavite jaja u ta udubljenja, što će ih držati na mjestu i spriječiti da kližu tijekom transporta. Ako su punjena jaja pripremljena i pohranjena ispravno, mogu stajati u hladnjaku 2 do 3 dana.

Pročitajte više