Ove godine su Hrvati poludjeli za krafnama, za 2025. predviđamo novi trend

Foto: Slatkoteka

JESTE li se oprostili od još jedne sezone krafni? Čini se kako je ovogodišnja u Hrvatskoj, a najviše u Zagrebu, bila ujedno i najjača. Čekalo ih se u redovima na više mjesta, naručivalo danima unaprijed, ali i plaćalo poprilično, što ih je potpuno odmaknulo od nekad običnog pošećerenog prženog tijesta koje se moglo kupiti za sitan novac.

Ambicioznije slastičarnice i pekarnice gotovo da imaju natjecanje u tome tko će smisliti originalnije punjenje pa su tako ove godine mušterije mogle birati između "tek" pekmeza i marmelada do ekskluzivnijih punjenja poput namaza od pistacije za kojim je nastala opća pomama, Jack Daniel's kreme, pa one s limunom i paprom ili pak od marakuje, kreme okusa panettonea te cheesecake punjenja

>> Probali smo krafne zbog kojih je u Zagrebu nastala ludnica. Najskuplje koštaju 3 eura

S obzirom na to da se trendovi stalno mijenjaju, mi za 2025. u svijetu domaćih, prvenstveno zagrebačkih "it" krafni, predviđamo - slane. 

Zašto ne bi bile slane?

Kako su Hrvati prije sad već puno godina prigrlili do tada neobične slane kroasane i sada svaka bolja pekarnica ima barem onaj sa sirom i šunkom, neke čak i kombinacije s kimchijem, a neke i s malo složenijim punjenjima, poput brie sira, vratine, meda i senfa, ne vidimo razlog da i slane krafne ne budu prihvaćene.

Inače, to vani nije ništa neobično, naročito u Americi kao predvodnici iskonskog junk fooda, pa se ondje kvalitetom malo slabije, ali pretrpane glazirane krafne mogu pronaći po njihovim fast foodovima, a nerijetko su od dodataka prisutni pržena piletina, sir, jaja, slanina, trakice steaka, pa i javorov sirup.

Ni cijena vjerojatno ne bi bila slatka

Ipak, pronašli smo i jedan manje kaloričan i svakako puno manje, što se nadjeva tiče, mastan primjer, i to u Amsterdamu. Jedan tamošnji bistro, odnosno kako se oni nazivaju - food boutique, u ponudi ima i slane krafne, a jedna takva punjena dimljenim mesom, tahinijem, džemom od luka i rikulom košta 9.50 eura.

@cravingsinamsterdam Mezzave’s donut sandwiches are back. Loved it with their brisket. And their Pitas are now on their regular menu 👌. You choose your meat and bread. They now offer a vegan mushroom shawarma too. #amsterdamfood #amstedamfoodie #brisket #donutsandwich #amsterdam #shawarma ♬ Beat Goes On - The All Seeing I

Srbi su tu ispred nas

Megapopularna srpska Slatkoteka već godinama u ponudi ima slane krafne, i to vrlo jednostavne, punjene sirom, šunkom i malo zelene salate ili eventualno drugog povrća. Izgledaju jako privlačno, unatoč vrlo bazičnom punjenju.

Zagreb i Hrvatska bi vrlo vjerojatno uz losose, burrate, poširana jaja i avokado, koji i dalje caruju po brunch menijima, uživali u slanim krafnama punjenima krem sirom, sirovim špinatom, kuhanim šunkama i sličnim osvježavajućim dodacima koji bi bili ok protuteža "pecivu" prženom u dubokom ulju. Ako tome dodamo atraktivnost za objavu na društvenim mrežama, što se čeka?

@slatkoteka Da li si za slanu krofnu? #slatkoteka ♬ Stunnin' (feat. Harm Franklin) (Explicit) - Curtis Waters

S obzirom na to da su trenutno cijene popularnih slatkih krafni kod nas bile između 2 i 3 eura, vjerujemo kako bi slane ovog tipa također bile, naročito za naše prilike, skuplje, na tragu ove amsterdamske. U anketi nam recite biste li u 2025. godini, uz sve postojeće slatke, voljeli vidjeti (i jesti) i slane krafne.

Pročitajte više