Ovi kolači s kavom koji se ne peku oduševit će sve za stolom, evo recepata

Foto: Shutterstock

ZABORAVITE na višesatno stajanje pored pećnice, već to vrijeme iskoristite za druženje s obitelji i prijateljima te uživanje u kremastim slasticama s kavom, za koje vam recepte donosimo u nastavku. Ne znamo nikoga tko bi ovakvom prijedlogu rekao ne, ali ni jednu jedinu osobu koja ne voli kremaste kolače koji se ne peku, a pogotovo kad je u njih ukomponirana kava.

Bilo da ste ljubitelji kiselkastog cheesecakea, ultrakremastog tiramisua ili laganog sladoleda nakon obilnog ručka, recepti koje smo odabrali svidjet će se i najizbirljivijima.

Cheesecake s kavom

Slovi i kao jedan od najzdravijih deserata jer nema previše šećera, a njegove se pripreme rado hvataju i oni koji nisu previše iskusni u svijetu amaterskog slastičarstva. Kako i ne bi kad je za pripremu potreban tek jedan kalup i malo vremena i volje.

Za pripremu ove slastice s mirisom i okusom kave trebat će vam sve skupa oko sat vremena, a rezultat je kolač od sira koji je vrlo prozračan zbog kreme sa želatinom. Važno je samo da imate snage pričekati da se stegne iako je teško - znamo i sami.

Sastojci koji su potrebni za podlogu su:

  • 225 g mljevenog keksa s maslacem
  • 1 žlica kakaa
  • 50 g otopljenog maslaca
  • 2 žlice skuhane jake crne kave, ohlađene

Za nadjev od sira i kave pripremite si ove namirnice:

  • 400 g krem sira
  • 70 g šećera u prahu
  • 50 ml skuhane jake crne kave, ohlađene
  • 300 ml slatkog vrhnja
  • 2 žlice vode
  • 1 vrećica želatine u prahu

Pomiješajte mrvljeni keks, kakao, otopljeni maslac i kavu dok se ne sjedine, a zatim utisnite na dno kalupa za tortu promjera 20 cm koji ste obložili papirom za pečenje. Stavite u hladnjak da se ohladi, a za to vrijeme pripremite kremu od sira.

Električnim mikserom miješajte krem ​​sir, šećer i kavu dok se ne sjedine i nestanu sve eventualne grudice. Stavite na stranu pa u velikoj zdjeli istucite hladno slatko vrhnje dok se ne pojave čvrsti vrhovi.

U manji lonac ili džezvu ulijte vodu i usipajte želatinu u prahu pa ostavite par minuta da nabubri. Zatim rastopite na vrlo laganoj vatri, ne smije zakuhati, već se tek polako rastopiti kako bi se mogla umiješati u kremu.

Umiješajte želatinu u smjesu od krem ​​sira i hitrim pokretima sjedinite pa dodajte i tučeno slatko vrhnje. Izvadite podlogu od keksa iz hladnjaka, ravnomjerno rasporedite nadjev za cheesecake pa sve skupa vratite u hladnjak i ostavite da se stisne, najbolje preko noći. Idući dan maknite kalup, režite i poslužite, idealno uz šalicu kave.

Nekoliko savjeta za još bolji rezultat

1. Kod stavljanja podloge od keksa u kalup za cheesecake možete si pomoći ravnim dnom čaše kako bi podloga bila savršeno utisnuta i ravna po cijelom kalupu.

2. Iako ćete možda doći u napast da kupite i koristite obični svježi sir za kremu, vjerujte da se isplati kupiti krem sir. Običan svježi sir ima komadiće koji mogu pokvariti vizualni dojam, ali i okusom nije toliko delikatan kao njegova krem varijanta.

3. Kad miksate slatko vrhnje, svakako pripazite da šlag ne ostane premekan, ali ga nemojte ni pretući jer će tada izgubiti te džepiće zraka zbog kojih kremama daje prozračnost i postat će zrnat.

4. Nemojte skraćivati vrijeme hlađenja, a naročito zbog toga što je svakoj želatini potrebno određeno vrijeme da se stisne. Dobro ohlađena torta od sira lako će se i uredno rezati.

5. Kad se ohladi i maknete kalup s ovog slasnog cheesecakea s kavom, slobodno ga ukrasite otopljenom čokoladom, karamelom ili prigodnim uskrsnim ukrasima od marcipana u obliku mrkvi ili zečića, koje možete kupiti gotove u skoro svim supermarketima ili izraditi sami.

Tiramisu

Ovaj talijanski klasik, koji je još davno osvojio svijet, sadrži tek nekoliko sastojaka - to su mascarpone, žumanjci, šećer, piškote, kava i kakao, a u originalu se ovo kremasto čudo priprema sa sirovim jajima.

S obzirom na to da uvijek slušamo želje naših čitatelja, svjesni smo da nisu svi ljubitelji sirovih jaja i zato vam danas donosimo recept za tiramisu s termički obrađenim jajima, odnosno žumanjcima pretvorenima u svilenkastu kremu kuhanu na pari pa spojenu s finim mascarpone sirom i slatkim piškotama umočenima u crnu kavu.

Za ovaj provjereno dobar kremasti tiramisu pripremite si:

  • 4 žumanjka
  • 100 g šećera u prahu
  • 500 g mascarponea
  • 200 ml slatkog vrhnja
  • 200 g piškota
  • 250 ml kuhane crne kave
  • 3 žlice tamnog ruma
  • 2 žlice kakaa u prahu

Žumanjke i šećer pjenasto izmiksajte i kuhajte na pari uz stalno miješanje pjenjačom desetak minuta ili dok ne vidite da se smjesa zgusnula. Ostavite da se hladi, ali svako malo promiješajte kako se ne bi stvorile grudice.

Kad je krema od žumanjaka i šećera u prahu ohlađena, u nju dodajte mascarpone i dobro izmiksajte. Smjesa treba biti u potpunosti glatka. Slatko vrhnje izmiksajte i ručno umiješajte u smjesu žumanjaka, šećera u prahu i mascarponea.

Sada je došlo vrijeme da skuhate kavu i ostavite je sa strane barem 5 minuta - važno je da se malo prohladi prije nego što u nju umačete piškote kako se ne bi raspale odmah kod slaganja. U prohlađenu kavu dodajte rum.

Svaku piškotu kratko umočite u mješavinu kave i ruma pa složite cijeli donji red u posudu koju ćete koristiti kao kalup. Na to stavite prvu polovicu kreme, ponovite red s piškotama umočenima u kavu i na njih rasporedite ostatak kreme. Posipajte kakaom u prahu i stavite u hladnjak preko noći kako bi piškote omekšale.

Nekoliko savjeta za još bolji rezultat

1. Kava koju ćete pripremiti za umakanje piškota može biti jača ili slabija, ovisi kako je volite, a mascarpone sir nikad nemojte mijenjati za bilo koji drugi jer mascarpone ima savršen omjer kremoznosti i masnoće koji je idealan za dodavanje u deserte.

2. Važno je tiramisu ostaviti da prenoći kako bi se proželi okusi, ali i kako bi inače prhke piškote imale priliku omekšati i upiti miris i okus kave. Tada ćete imati vizualno primamljiv desert koji će pratiti jednako atraktivan okus.

Affogato

Affogato je jednostavan talijanski desert koji sadrži samo dva sastojka - dobar sladoled od vanilije i kvalitetnu, vruću crnu kavu. Kava se obično preko sladoleda prelijeva u trenutku posluživanja pa se sladoled počinje topiti i dobivate savršenu toplo-hladnu kombinaciju slatkog sladoleda i gorkaste kave.

Upravo zbog toga ovo nije bilo kakav desert, već pravi mali doživljaj koji ćete priuštiti svojim gostima, a toliko je jednostavan. Prednost je što je slavni affogato i lagan pa će biti odličan završetak svakog obilnijeg, blagdanskog ili slavljeničkog ručka.

Kako smo već istaknuli, sve što trebate za ovaj desert su sladoled od vanilije i kvalitetna crna kava. Skuhajte kavu po vlastitom ukusu, ali mi savjetujemo da u 100 ml uzavrele vode dodate dvije pune žličice mljevene kave, dobro promiješate te ponovno lagano zagrijete do podizanja pjene.

Ovaj je omjer savršen i kada kuhate kavu za affogato, ali i kad pripremate kolače, zato ne bi bilo loše upamtiti tu čarobnu formulu.

Sve što vam preostaje učiniti je iznijeti porcije sladoleda pred goste i preliti kavom ili čak ostaviti svakome da si sam prelije sladoled ako odlučite poslužiti kavu u posebnim malim šalicama.

Nekoliko savjeta za još bolji rezultat

1. Posluživanje affogata u prozirnoj šalici ili čaši nije obavezno, ali je vrlo preporučljivo - dio doživljaja je gledati kako se espresso prelijeva preko sladoleda koji se u tom trenu počinje topiti.

2. Iako tradicionalni affogato ne uključuje nikakve dodatke, vi slobodno ubacite preljev ili posip. To može biti karamela, svježe tučeno slatko vrhnje, naribana tamna čokolada, izmrvljeni keksi ili tostirani listići badema.

I zapamtite, koji god od naših odličnih recepata odaberete, najvažnije je da uvijek koristite kvalitetnu kavu. Mi smo koristili Franck Jubilarnu, tzv. crvenu Ciglicu, koja je punog, čokoladnog okusa i u slasticama funkcionira savršeno.

Sadržaj donosi Index u suradnji s Franckom te u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

Pročitajte više