Ovo je najstariji čovjek na svijetu, ima 111 godina. Kaže da tajna leži u ovom jelu

Foto: FB/Guinness World Records

NAJSTARIJI čovjek na svijetu, 111-godišnji Englez John Alfred Tinniswood, kaže da tajna njegovog dugog života leži u sreći, umjerenosti, ali i jednom jelu koje je jeo svakog petka - fish and chips ili riba s krumpirićima.

Tinniswood je novi nositelj titule najstarijeg muškarca na svijetu prema Guinnessovoj knjizi svjetskih rekorda, a tu je titulu osvojio nakon smrti venezuelskog rekordera Juana Vicentea Péreza, koji je umro u dobi od 114 godina.

@guinnessworldrecords Say hi to the new oldest man in the world - John Tinniswood at the age of 111 years and 223 days old 🥰 #guinnessworldrecords #officiallyamazing #oldestman ♬ original sound - Guinness World Records

Službeno najstariji muškarac na svijetu

Tinniswoodu je prošli tjedan uručen certifikat Guinnessove knjige rekorda u engleskom Southportu, u domu za starije u kojem živi, a u dobi od 111 godina i 222 dana sada je i službeno najstariji muškarac na svijetu. Najstarija žena na svijetu i ujedno najstarija živuća osoba je 117-godišnja Maria Branyas Morera iz Španjolske.

Rođen u Liverpoolu 26. kolovoza 1912. godine, nekoliko mjeseci nakon potonuća Titanica, Tinniswood je proživio dva svjetska rata, a ovaj umirovljeni računovođa rekao je da je umjerenost ključna za zdrav život. Osim toga, nikad nije pušio, rijetko je pio, a nije se pridržavao nikakve posebne dijete, samo je jednom tjedno obavezno jeo ribu s krumpirićima.

"Ako previše pijete, previše jedete ili previše hodate - ako bilo što radite previše, to na kraju neće biti dobro za vas", rekao je Tinniswood za Guinnessovu knjigu rekorda i dodao da se na kraju sve svodi na sreću. "To je čista sreća. Ili živiš dugo ili živiš kratko, i tu ne možeš puno učiniti", rekao je.

Fish and chips jednom tjedno

Najstariji muškarac na svijetu svaki se petak počasti ovim, mnogim Britancima omiljenim jelom, koje se čak smatra britanskim nacionalnim jelom. U Velikoj Britaniji za ovo se jelo najčešće koristi bakalar, no može se pripremiti i s nekom drugom bijelom ribom, poput oslića.

Filet ribe zatim se umoči u pivsko tijesto i isprži u ulju te se posluži s prženim krumpirićima i limunom, a u Velikoj Britaniji popularan prilog uz ovo jelo je i grašak. Ako želite napraviti svoj domaći fish and chips, ovdje pronađite naš odličan i već isproban recept.

Pročitajte više