Pitali smo Pažanina kako je nastao njegov hit burger: "Ne bi ga minja ni za šta"

Foto: Hana Kajari/Index/ Instagram (Ivan Pažanin)

FULIRANJE na zagrebačkom adventu već naveliko traje, a jedna od kućica na kojima se može fino pojesti je ona poznatog chefa Ivana Pažanina. On je i ove godine tu sa svojim burgerima, koje možete kušati na kućici Chef’s burger by Ivan Pažanin na Strossmayerovom trgu, a u razgovoru nam je svašta otkrio.

Na Adventu je već drugu godinu zaredom, a njegov Chef’s burger by Ivan Pažanin postoji od 2020. godine i s njim sudjeluje na mnogim festivalima. Nama je otkrio kako je krenuo u street food vode.

Zašto baš street food?

"Svi mi volimo dobar street moment, pa tako i ja. Bitno je da je vrhunska namirnica, dobar ambijent, a i sama ta ležernost ulice igra također bitnu stavku. To je najlipša stvar, ako me već pitate. Onaj trenutak kad uzmeš hranu u ruke, a svježi zrak i ekipa oko tebe, ma to je to, nema dalje", govori nam Pažanin.

Njegov je najveći hit burger Crispy Kapula, koji smo imali priliku kušati na ovogodišnjem Fuliranju i koji je na pulskom Burger Festivalu prošle godine osvojio titulu najboljeg hamburgera. Otkrio nam je i kako je taj burger nastao.

"Crispy Kapula je stvarno hit. Sve radim onako kako ja osobno volim, od okusa, preko teksture i začina, i mislim da se baš zato pokazao kao pun pogodak. Taj burger doslovno ne bi minja ni za šta", kaže Pažanin.

Iako se u njegovom Chef's Burgeru sve vrti oko burgera, pitali smo ga hoće li se u budućnosti još neko popularno street food jelo naći na festivalima s njegovim potpisom. Kaže nam da ima mnoge ideje, no da sve treba dobro isplanirati i prilagoditi se ljudima i ulici.

Što planira u budućnosti

"Naravno da imamo brojne ideje za budućnost, ali ništa nije 'priša', kako kažemo mi u Dalmaciji. Volim da to sve ide polako, temeljito i, kad dođe vrijeme, odnosno kad sve bude kako treba, onda idemo dalje. Općenito, na zagrebačkom adventu, pa tako i na Fuliranju, ima zaista odlične hrane i od mojih kolega chefova, tako da je kombinacija svih nas i raznovrsnost hrane u ovome trenutku po meni sasvim dovoljna da ima za svakoga po nešto", ističe Pažanin.

Budući da je ponuda hrane na ovogodišnjem Fuliranju zaista raznovrsna, pitali smo ga i koje mu je najdraže jelo s Fuliranja a da nije s njegove kućice.

"Sve je super na svoj način. Možda zvuči kao klišej, ali stvarno ne mogu nikoga izdvojiti jer svi se jednako trude, a i, da se razumijemo, nije lako ni raditi po zimi na otvorenom, tako da skidam kapu svima i želim im puno uspjeha", govori nam Pažanin.

U street food izdanju imali smo priliku vidjeti i nekoliko tradicionalnih hrvatskih jela, poput sarme i bunceka, a Pažanina smo pitali postoje li još neka takva jela koja imaju potencijal postati street food hitovi.

"Naravno da nismo vidjeli dosta toga, pogotovo tradicionalnoga, no morate shvatiti da su to jela koja zahtijevaju malo drugačiji koncept, prije svega zbog težine pripreme. A na kraju krajeva, nije lagano takva jela ni prezentirati na street food festivalu. Po meni, ako ne možete takva jela pripremiti na vrhunski način, onda bolje ne eksperimentirati i držati se provjerene hrane. Ulica je teška i izazovna za pripremu, stoga je bolje držati se onoga što je prilagođeno tim uvjetima, a može držati visoki nivo", kaže nam Pažanin za kraj.

Pročitajte više