Poriluk je puno više od nekima omraženog variva, evo kako ga možete češće koristiti

Foto: Index Food

PORILUK je iznimno svestrano i ukusno povrće koje se često zanemaruje u kuhinji. Član je obitelji luka, a vjeruje se da je prvi put uzgojen na području istočnog Mediterana i Bliskog istoka. Izgleda kao mladi luk, ali je puno veći, a zahvaljujući blagom okusu i nezahtjevnoj pripremi, često se koristi kao dodatak varivima i složencima.

Poriluk je u sezoni većinu godine, ali se najboljim smatra onaj koji je ubran od početka jeseni do početka proljeća. Što je poriluk mlađi, to su njegov okus i tekstura nježniji. Evo nekoliko savjeta i ideja koji će vam pomoći da izvučete maksimum iz tog ukusnog sastojka.

Zamjena za luk

Jedan od najlakših načina za korištenje poriluka u kuhanju je da njime zamijenite luk. Poriluk ima sličan okus kao luk, ali je blaži i slađi, što ga čini odličnim izborom za jela u kojima želite suptilniji okus luka. Kako biste zamijenili luk porilukom, jednostavno u svom receptu koristite jednaku količinu poriluka.

Poriluk u juhama

Poriluk je izvrstan dodatak juhama i varivima. Da biste iz poriluka izvukli najviše okusa, prvo ga nekoliko minuta pirjajte na maslacu ili ulju dok ne omekša. To će također pomoći u uklanjanju prljavštine ili pijeska koji bi mogli biti zarobljeni u slojevima biljke. Nakon pirjanja ga, zajedno s ostalim sastojcima koje želite koristiti, dodajte u juhu.

Posebno je dobar u kremastim juhama, poput juhe od krumpira i poriluka, gdje se njegov blagi slatkasti okus savršeno slaže s bogatim okusima vrhnja. Jedna od najpoznatijih juha tog tipa je francuska juha vichyssoise, koja se priprema od kuhanog i pasiranog poriluka, krumpira, luka i vrhnja, a poslužuje ohlađena i ukrašena nasjeckanim vlascem. Poriluk se može koristiti i u bistrim juhama, kojima će podariti dubinu okusa i pomoći u stvaranju ukusne umami baze.

Kada poriluk dodajete u juhu, svakako ga narežite na male komadiće, debljine otprilike pola do jednog centimetra, kako biste bili sigurni da će se ravnomjerno skuhati. Dodajte ga pred početak kuhanja kako bi omekšao i stopio se s ostalim okusima juhe. Ako koristite i tamniji, zeleni dio poriluka, najbolje ga je dodati pred kraj kuhanja ili iskoristiti u pripremi temeljca jer može biti žilav i vlaknast.

Općenito, poriluk može biti svestran i ukusan dodatak gotovo svakoj juhi, bilo da pripremate izdašno zimsko varivo ili laganu ljetnu juhu.

Umaci s porilukom

Poriluk može dodati dubinu okusa svakom umaku, a posebno se dobro slaže s kremastim i sirnim umacima. Za početak sitno nasjeckajte poriluk i pirjajte ga na malo maslaca ili maslinovog ulja dok ne omekša i postane proziran. Zatim dodajte tekućinu po izboru. Bijelo vino, pileća ili povrtna juha i vrhnje su izvrsne opcije, ovisno o vrsti umaka koji pripremate. Poriluk će umaku dati suptilan, sladak okus luka i malo pomoći pri zgušnjavanju.

Za jednostavan umak od poriluka, pirjanom poriluku dodajte vrhnje i prstohvat muškatnog oraščića te pustite da lagano kuha dok se ne zgusne. Ovaj umak je savršen za posluživanje uz ribu ili piletinu, a može se iskoristiti i kao umak za tjesteninu.

Još jedna odlična upotreba poriluka je kao osnova okusa za klasični bešamel umak. Dodajte pirjani poriluk u mješavinu maslaca i brašna i kuhajte minutu-dvije. Zatim polako umiješajte mlijeko i zakuhajte umak. Upotrijebite ovaj kremasti umak s porilukom u svom omiljenom receptu za lazanje ili zapečenu tjesteninu ili ga pokapajte preko pečenog povrća.

Poriluk također dodaje suptilnu slatkoću i dubinu umacima od sira. Samo dodajte sitno nasjeckani poriluk svom omiljenom receptu za umak od sira ili pripremite umak od poriluka i cheddar sira za preljev, koji se odlično slaže s pečenim krumpirima i povrćem.

Poriluk pečen u pećnici

Pečenje poriluka još je jedan sjajan način da istaknete njegovu prirodnu slatkoću. Zagrijte pećnicu na 200°C. Narežite poriluk na kolutove debljine oko 1 centimetar. Pokapajte ih maslinovim uljem, pospite solju i paprom i dobro pomiješajte. Rasporedite ih u jednom sloju na lim za pečenje i pecite oko 20-25 minuta ili dok ne postanu mekani i zlatnosmeđi na rubovima.

Pečeni poriluk je ukusan sam ili kao prilog, a može se koristiti i za druga jela, poput omleta ili fritaja. Možete ga čak i pasirati i koristiti kao temeljac za juhu ili umak. Jednu stvar morate imati na umu kada pečete poriluk u pećnici - ima tendenciju zagorjeti ako se ne promatra pažljivo. Obavezno ga barem jednom promiješajte kako biste osigurali ravnomjerno pečenje.

Svestran i ukusan

Zaključno, poriluk je svestrano i ukusno povrće koje se u kuhinji može koristiti na mnogo načina. Odlična je zamjena za luk i može dati jedinstven okus umacima, juhama i varivima. Može se kuhati, peći ili pirjati i koristiti u širokom rasponu jela, od onih najjednostavnijih do vrlo sofisticiranih. Također je odličan izvor vitamina i minerala, što ga čini zdravim dodatkom svakom obroku.

Ne bojte se isprobati nešto novo i otkrijte mnogo načina na koje poriluk možete koristiti u svom kuhanju. Dakle, sljedeći put kad ga vidite na tržnici, kupite hrpu poriluka i krenite kuhati!

>> Rižoto od poriluka i kurkume

>> Krem juha od poriluka i batata

>> Gusto varivo od poriluka

>> Musaka od poriluka

>> Pita s porilukom

>> Juha od kestena i poriluka

>> Kremasti pileći gulaš s porilukom

>> Juha od krumpira i poriluka

Pročitajte više