Par iz Pazina radi domaće sladolede, u kamiončiću ih razvoze po cijeloj Istri

Foto: Andrej Kadić

AKO VAS put ovog ljeta nanese u Istru, točnije u Pazin, u samom ćete centru grada sigurno primijetiti sladoledarnicu Ema, u kojoj se prodaju domaći sladoledi. Ako, pak, u Istru dođete na neki sajam, festival ili neku drugu gastronomsku manifestaciju, sladoledarnica Ema tamo će vas dočekati – na četiri kotača.

Andrej Kadić i njegova supruga prije tri su godine odlučili pokrenuti obiteljski posao - otvorili su poduzeće L.& A. sladka kuglica i sladoledarnica Ema, a sve je započelo kada su iz Kopra doselili u Istru. Pričali smo s Andrejem, a on nam je otkrio kakve sve sladolede nude i kako su odlučili da će sladoled, osim u sladoledarnici, prodavati i iz kamiončića.

"Naša priča sa sladoledom i vlastitom proizvodnjom krenula je s doseljenjem u Istru 2019. godine. Ideja se ostvarila dvije godine kasnije, a najveću smo podršku dobili od suprugine none kod koje smo došli stanovati", govori nam Andrej i dodaje da sladoledarnicu Ema čine tri osobe: on, njegova supruga i 20-mjesečna kći Ema, s kojom je njegova supruga još bila trudna kada su birali ime za sladoledarnicu.

Imaju sladoledarnicu, a sladolede prodaju i iz kamiončića

Budući da su doselili iz Slovenije, odlučili su mali dio Slovenije ponijeti sa sobom, pa je tako "slatka" kuglica postala "sladka", onako kako bi se reklo na slovenskom. A cijelu ideju za sladoledarnicu duguju upravo svom prijatelju iz Slovenije, koji i sam na sličan način prodaje sladolede.

Iako su u Pazinu unajmili poslovni prostor za samu proizvodnju, Andrej nam kaže da su ih dragi ljudi iz Pazina ipak nagovorili na to da otvore sladoledarnicu u centru Pazina. No njihova je ideja od samog početka bila fokusirati se na mobilnu prodaju, odnosno prodavati svoje sladolede u kamiončiću.

"Naša prelijepa Istra ima mnogo pučkih fešta i sajmova i iako se po njima već nude sve vrste delicija, i onih slanih i onih slatkih, sladoleda i baš nema. Tako smo supruga i ja došli do ideje da bi nam ovakva vrsta prodaje mogla biti odskočna daska, a na kraju se pokazalo da je bila i puno više", otkriva Andrej.

Domaći, veganski i bezglutenski sladoledi

Možda je to zbog sreće, možda zbog ljubavi prema poslu kojeg su odabrali, možda zbog kontakta s ljudima ili možda zbog svega navedenog, no danas, kaže nam Andrej, on i supruga žive svoj san.

Proizvode klasične mliječne sladolede, za koje sami pasteriziraju bazu i biraju okuse po svojim receptima. Osim klasičnih sladoleda, poput vanilije, čokolade i lješnjaka, u ponudi imaju i voćne sladolede sa stopostotnim udjelom voća, a oni su ujedno veganski i bez glutena. Andrej nam je otkrio koji okusi najbolje prolaze, ali i koji su njemu najdraži.

"Još uvijek većinom imamo klasike koji najbolje prolaze kod ljudi koji se teško odlučuju probati nešto novo - vanilija, lješnjak, čokolada, jagode... Ali malo-pomalo vidim da dolaze i novi, hrabri sladokusci koji baš vole probati nešto novo. Tako smo za Uskrs napravili sladoled od uskrsne pince, pa sladoled od koromača i tako dalje", kaže nam Andrej.

Njemu su, govori nam, najdraži voćni sladoledi, i to oni sezonski. Kad je sezona lubenica, tada u ponudi imaju sladoled od lubenice, kada je sezona dinja, tu je sladoled od dinje, a priznaje da mu je najdraži sladoled upravo onaj od smokve, koji je postao vrlo popularan.

Osim sladoleda, drže i vafle i palačinke

"Jedan od okusa za koji naši sladokusci često pitaju je smokva. Opet moram zahvaliti našoj noni, koja je oko kuće posadila oko deset stabala smokva, i od kojih sada već treću godinu jedva čekamo napraviti smokvin sladoled. Moram priznati da je taj i meni omiljen", ističe Andrej.

Sladoled im je, kaže, prioritet u velikom djelu godine, ali budući da Hrvati još uvijek nemaju naviku sladoled jesti zimi, u ponudu su odlučili dodati belgijske vafle, kao i palačinke sa svim različitim dodatcima - od čokolade do sladoleda.

"U našoj će se ponudi svako toliko naći neki novi okus, za sve one hrabre i ekscentrične. A kada je u pitanju naše poslovanje, ne planiramo se širiti dalje", kaže nam Andrej i dodaje da će ostati pri jednoj sladoledarnici u Pazinu i jednom kamiončiću.

"Ostat ćemo malo, obiteljsko poduzeće koje čine tri osobe: mama, tata i malena Ema", zaključuje.

Pročitajte više