Milenkov pradjed Grgo zasadio vinograd prije 100 godina, on ga sad obrađuje sa sinom

Milenko Matić (desno) i sin Erik (lijevo)

PRIJE desetak dana razgovarali smo s hrvatskim vinarom Milenkom Matićem povodom predstavljanja nove berbe i etikete iz njegove vinarije u zagrebačkom restoranu Kaiser. Ponosi se muškatom ruža, vinom koje je upravo tog dana predstavljao, a koje je na ovogodišnjoj Vinistri osvojilo zlatnu medalju.

>> U Poreču održani 15. Svijet malvazija i 30. Ocjenjivanje vina, ovo su pobjednici

"Muškat ruža je autohtona sorta Poreštine koju nema puno vinara u Istri. Osim nas, imaju ga Laguna, Katunar i možda još dva, tri vinara u malo manjim količinama. Mi imamo pet tisuća čokota (čokot je grm loze na jednom korijenu; trs) ove vrste i to je na kraju ispao jedan jedinstveni rose na nivou Republike Hrvatske", govori nam o svom novom vinu Milenko Matić pa nastavlja:

"Rađeno je s 85% muškata ruže i 15% muškata žutog i to mu daje tu mineralnost, taj buke kojeg u drugim rose vinima nema. Zašto nema? Zato što je ovaj naš napravljen muškat ruže, a kad je bilo koji rose napravljen od aromatičnih sorti, poput muškata ovdje, to rezultira vinom koje je isto takvo."

Sluga svom vinogradu

Inače, vinarija Matić nalazi se u malom selu Baškoti, u istarskoj općini Višnjan, odnosno 3 kilometra od samog grada Višnjana, gdje ovaj vinar živi s obitelji, a legenda kaže kako su Matići ondje već petsto godina. Milenko je već peta generacija vinara u obitelji.

Dotaknuli smo se i teme samog vinarstva. Biti vinar, kaže nam Milenko Matić, podrazumijeva velika odricanja i onaj tko se time bavi, to mora voljeti, a može i lijepo živjeti od toga.

"Da se možete obogatiti, ne možete, ali da možete kulturno živjeti - možete. Imati vinograd ne znači da ste gospoda, već sluge tim trsovima, no ako to volite, bit će tu puno ljubavi i zadovoljstva. Kad za svoj trud za koji se mučite čitave godine budete nagrađeni i pokupite odličja na nacionalnoj ili svjetskoj razini, zaboravite na sve muke koje ste prošli kroz godine", govori.

Ako osoba nije ljubitelj dobre kapljice i nema ljubavi prema vinarstvu, bolje da se ni ne upušta u ovo, govori nam Milenko, a smiješni su mu oni koji misle da će obraditi dva hektara zemlje pa imati milijun eura godišnje zarade.

Jako je ponosan na sina koji ide njegovim stopama. Kao jedan od najboljih studenata na zagrebačkoj Agronomiji dobio je stipendiju koja mu je omogućila da otputuje u Kaliforniju i posjeti dvije tamošnje vinarije, od kojih je jedna poznatog Hrvata Mikea Grgicha, tzv. američkog kralja vina iz Metkovića, koji je preminuo krajem prošle godine.

"Naravno da sam jako sretan jer on voli i marljivo radi u proizvodnji u našoj vinariji, ima puno inovativnih ideja koje želi provesti i jako je uzbuđen da danas, sutra na tržištu prezentira nešto svoje", kaže nam Milenko Matić. Za kraj poziva sve koji su u Istri da dođu u posjet njegovoj vinariji.

Par riječi o vinariji Matić

Obiteljska vinarija Matić održava tradiciju vinarstva i vinogradarstva preko sto godina, još otkako je Milenkov pradjed Grgo zasadio prve vinograde i masline. Devedesetih godina imanje je preuzeo Milenko i podiže ga na višu razinu, a danas uz njega stasa i nova generacija vinara u obitelji - sin Erik koji je školovani enolog, a diplomirao je na Agronomskom fakultetu u Zagrebu. 

Obitelj Matić trenutno obrađuje dvadeset hektara vinograda, a u dogledno vrijeme planira se i proširenje nasada, ali i vinskog podruma. Vinogradi su zasađeni na crvenoj zemlji na specifičnoj mikrolokaciji u trokutu Kaštelir - Višnjan - Vižinada. Vinarija Matić posebnu pažnju posvećuje istarskoj malvaziji, koja im je i najzastupljenija sorta u vinogradu.

Od ostalih sorti imaju chardonnay, muškat žuti, teran, merlot, cabernet sauvignon i muškat ružu, a na tržištu su prisutni s petnaestak etiketa, dok dio vina prodaju i kao otvoreno vino. Već ranije su osvajali domaće i međunarodne nagrade, posebno za istarsku malvaziju u svježoj i odležanoj varijanti.

Pročitajte više