Prhka pita od jogurta s višnjama - obožavani klasik u novom izdanju

Foto: Shutterstock

OVA pita je odličan izbor za vikend, pa krenimo sa savjetima za što bržu, lakšu i bezbolniju pripremu!

1. Maslac

Masnoća koja ide u tijesto tradicionalno je maslac, no svakako tu može poslužiti i svinjska mast. No maslac nam je draža opcija s obzirom na to da je jogurt-punjenje iznimno delikatno. Mast vežemo uz konkretnije nadjeve poput oraha, maka, rogača, pa čak i dobro začinjenih jabuka.

2. Brašno

Brašno koje se spaja s maslacem da bi se stvorila rahla korica treba biti oštro, koje se uobičajeno koristiti kod izrade prhkih tijesta. Neki će još dodati malo korice limuna koja tu savršeno funkcionira, no može se zamijeniti i narančinom, pa i kombinirati s malo ruma ili vanilije.

3. Bjelanjci

Snijeg od bjelanjaka se u nadjev od jogurta pažljivo umiješa drvenom kuhačom ili još praktičnije, gumenom lopaticom. Gumene lopatice volimo koristiti jer ne oštećuju posuđe i nema potrebe za struganjem po stranicama zdjele, već se sva smjesa pokupi vrlo lako.

Zašto je bitno snijeg od bjelanjaka umiješati pažljivo? Da ne bismo istisnuli zrak iz smjese i jer želimo da bude što mekša i pjenastija. Kao oblak, ako razumijete što želimo reći.

4. Trik s višnjama

Višnje iz kompota se moraju ocijediti od tekućine, a ako vam ne smeta što će tijekom pečenja pasti na dno nadjeva, onda ih samo ocijeđene rasporedite po smjesi prije ubacivanja u pećnicu. Ako želite da ostanu gore, nakon što ih ocijedite, žustro ih uvaljajte u oštro brašno da ga ne upiju previše. Omotač od brašna pomoći će višnjama da ostanu na površini.

5. Slaganje pite

Redoslijed je isti kao kod ostatka slatkih pita od prhkog tijesta, no malo je drukčiji način na koji se oblikuju kore. Tijesto se ne valja pa prebacuje u nauljen i pobrašnjen lim, već se dobro ohladi u hladnjaku pa nariba direktno u lim za pečenje, kao što je karakteristično za takozvane čupave pite.

Mi smo ovdje donju koru razvaljali na masnom papiru, a gornji dio naribali, no možete slobodno isto učiniti i s donjim dijelom.

6. Pečenje/hlađenje

Kad se pita ispeče, i dalje će biti drhtava, no to je ok. Znate kako uz gotovo svaki recept za cheesecake stoji napomena da će biti takav kad ga izvadite iz pećnice, no da to tako treba biti? Tako je i kod jogurt-pite. Hlađenjem će se stisnuti i bit će savršene konzistencije.

Ne bi bilo loše poslušati jedan mudar savjet o hlađenju - kad izvadite pitu iz pećnice i još je vruća, pustite da se ohladi na sobnoj temperaturi pa je tek onda premjestite u hladnjak. Inače bi od prevelikog šoka mogla popucati, pa to ne bi baš izgledalo lijepo.

Cijeli recept za prhku pitu od jogurta s višnjama s detaljnim opisom pripreme i točnim količinama sastojaka možete pronaći na ovom linku.

Pročitajte više