Probali smo hranu koju u Zagrebu pripremaju roboti, evo što smo dobili

Foto: Luka Šangulin/Index

IDEJA robotskih kuhara koji pripremaju ukusnu hranu na papiru djeluje kao odličan marketinški trik koji se može pretvoriti u nešto veće ili ostati samo zgodna ideja. S druge strane, to se može dogoditi sa svakom idejom, bez obzira na to koliko genijalna bila.

Ekipa iz Bots & Pots (Hrvoje Bujas, Đulijano Nola i Dražen Drnas) ima jedinstven koncept čiji će razvoj biti zanimljivo pratiti jer slične stvari postoje, ali ovo je, tvrde oni, jedini takav restoran u svijetu. Međutim, ideja o robotskim chefovima tek je nešto što će privući pažnju medija dok se u stvarnosti radi o vrlo specifičnom modelu poslovanja koji će, pretvori li se u franšizu, itekako pomoći u tome da velik broj kupaca uživa u uistinu kvalitetnoj hrani.

Roboti i ljudi

Osnovna ideja je da "instruktori" daju upute kuharima robotima koji besprijekorno pretvaraju njihove ideje u zdrava, brza, ukusna i cijenom pristupačna jela u svakom trenutku, bez obzira na to nalazili se roboti u Zagrebu ili New Yorku.

I dok su idejno najbliži konceptu restorana brze hrane, ono što smo imali prilike isprobati daleko je kvalitetnije od brze hrane koju smo navikli dobivati u velikim i svjetski poznatim lancima brze hrane. A "tajna" je upravo u tome da upute robotima daju vrhunski chefovi koji će se pobrinuti za to da ono što se nađe na vašem tanjuru bude upravo ono što su zamislili dok će se roboti pobrinuti za to da svaki obrok bude identičan zamisli chefa, bez obzira na to bio to prvi ili tisuću i prvi obrok koji tog dana pripremaju.

Naravno, mnogi će se zapitati znači li to da su ljudi postali potpuno zamjenjivi u ovim restoranima, ali ne trebate se brinuti za to jer robotima itekako trebaju pomagači. Osnivači nam čak otkrivaju da su neki posjetitelji bili malo razočarani kad su otkrili da će ih u restoranu posluživati ljudi, a ne roboti.

Što se samih jela tiče, većina toga u ponudi spada u kategoriju specijaliteta na koje rijetko nailazite u restoranima brze hrane. Od rižota sa škampima do hobotnice s domaćim njokima, a na jela ćete čekati između 15 i 25 minuta, ovisno o tome koliko su komplicirana. Doduše, nakon što smo posjetili restoran u Vlaškoj 50, bilo nam je jasno da je ideja da se ovaj prostor koristi isključivo kao mjesto na koje dolazite pokupiti hranu, a ne restoran u koji ćete doći, sjesti i pojesti ručak ili večeru.

I za kraj, tu su i cijene koje su i više nego pristupačne za tip hrane u ponudi. Ono što smo imali prilike vidjeti na meniju kreće se između 25 i 55 kuna po osobi što je, s obzirom na kvalitetu i veličinu porcije, i više nego povoljno za prosječni hrvatski džep.

Dođite zbog robota, vratite se zbog hrane

Fuži Verde bili su naš izbor s menija i, bez previše filozofije, oduševili smo se. Na umu treba imati i to da su moja očekivanja bila podijeljena jer isprva sam došao s potpuno drugom idejom toga što Bots & Pots predstavlja.

Naime, prvotna očekivanja bila su utemeljena na tome da sam smatrao da će hrana, s obzirom na brzinu pripreme, biti barem dijelom unaprijed pripremljena. No to nije slučaj. Ovi roboti hranu pripremaju pred vama, a jedino što se unaprijed radi je priprema sastojaka u vidu sjeckanja luka ili mesa koje "ljudski asistenti" stavljaju u komore uređaja.

I to je ono najbitnije jer takve se stvari osjete. Zaista ne bih mogao pronaći razlike između obroka koji je pripremio chef i onoga što nam je pripremio robot jer ne postoji taj osjećaj brzih "TV obroka" koje je uređaj samo podgrijao, nego imate osjećaj da se radi o domaćoj kuhinji, a to je nešto na što često ne nailazite u restoranima brze hrane i nešto po čemu će se Bots & Pots razlikovati od konkurencije. Sve je bilo savršeno pripremljeno i bogatog okusa, što je i najbitnije.

Sve u svemu, bit će zanimljivo pratiti razvoj ove priče i za kraj se ne možemo ne složiti s Draženom Drnasom koji nam je rekao da od posjetitelja očekuje da će "prvi put doći zbog robota, a svaki put nakon toga - zbog hrane".

Svakako ćemo se vratiti.

Index Recepti

Pročitajte više