Prvi smo imali priliku probati ovu zdravu božićnu cugu, evo dojmova

Foto: Index

DO SADA već sigurno znate što je kombucha, pisali smo o njoj više puta. O tome što je to uopće i kako se proizvodi, pričali smo s ljudima koji kombuchu vole toliko da su od nje napravili posao, i o tome koje su u Hrvatskoj vrijedne pažnje, ali i koje su pažnju zaslužile na međunarodnom nivou.

Danas vam pišemo o jednoj novoj kombuchi, to jest ograničenoj liniji Kocha kombuche koju su fermentirali baš za ovo blagdansko doba godine i koju smo prvi imali priliku probati prije službenog puštanja u prodaju, sutra. No vjerojatno ne bi bilo loše da još malo ponovimo što je to kombucha u kratkim crtama.

Što je točno kombucha?

Kombucha je pjenušavi osvježavajući napitak na bazi crnog i zelenog čaja i probiotičke kulture SCOBY. Zbog fermentacije može sadržavati alkohol u tragovima, odnosno manje od 0.5 posto. Ovaj drevni eliksir porijeklom je iz Azije, a pripisuju mu se pozitivni učinci na imunitet i probavu.

Inače, SCOBY je skraćenica za "symbiotic culture of bacteria and yeast", simbiotsku kulturu koja se sastoji od kvasaca i (dobrih) bakterija. Tijekom fermentacije, SCOBY se hrani zaslađenim crnim ili zelenim čajem te raste i pretvara se u oblik koji podsjeća na palačinku ili gljivu.

Kombucha je napitak koji je odličan izvor probiotika i antioksidansa, pomaže metabolizmu, oslobađa tijelo od toksina i povećava energiju. Neki kažu kako jača imunitet, ali i pomaže u mršavljenju. Općenito su fermentirani proizvodi dobri za mikrobiom i zdravlje crijeva, a kombucha je pritom i izvrsnog okusa.

Malo o Kochi

Brend kombuche Kocha osnovao je Hrvoje Belančić koji trenutno radi i živi u Makarskoj, gdje je glavni kuhar u restoranu Gastro Diva. Inače je iz Zagorja, rođen je i odrastao u Pregradi, no život ga je od željenog IT sektora odveo u kulinarstvo.

Kroz godine intenzivnog rada u restoranima razvio je strast prema fermentiranoj hrani i malo po malo, rodila se Kocha. Ostatak priče pročitajte na linku ispod, a mi se u nastavku ovog teksta bacamo na naše dojmove o božićnoj Kochinoj kombuchi.

>> Kako je Hrvoje iz Zagorja sa svojom kombuchom Kocha osvojio Dalmaciju

Kocha Holiday Harmony

Ako ste ikada probali kombuchu, onda znate da je riječ o jakom, kiselkastom okusu i - iako je neki uspoređuju s octom, zapravo je sličnija okusu kiselih piva, tzv. soura. Baš zato kombucha kod nas još uvijek ni nema širu publiku: većina ljudi naučena je na preslatke i u većini slučajeva gazirane industrijske sokove.

Okus ove Holiday Harmony Kochine kombuche je očekivano oštar i kiseo, ali s dodatkom đumbira, naranče i začina specifičnih za ovo doba godine koje ćete svakako osjetiti, a poslije najjače osjećate klinčić.

Na Kochinom web-shopu mogu se kupiti paketi po 6, 12 i 24 komada (bočice su po 330 ml) po cijeni od 12, 24 i 48 eura. Osim ovog limitiranog izdanja koje izlazi sutra, imaju i svoje stalne okuse, a to su Classic, đumbir&hibiskus te lavanda&limun.

Pročitajte više