Razgovarali smo s ekipom koja na Adventu prodaje kronute

Foto: Hana Kajari/Index

OVA je forma nekad bila vrlo popularna, a dio popularnosti zadržala je i danas jer je riječ o slasnom i masnom pecivu, a to nikad neće prestati biti traženo. Kronut (eng. cronut) jedan je od najvećih gastrohitova proteklog desetljeća.

Kako je i gdje nastao?

Slastičar Dominique Ansel izumio je kronut prije deset godina u svojoj pekari u New Yorku. Sa svojim ljuskastim tijestom za kroasane i kremom iznutra i prženim, zašećerenim eksterijerom, morao je, htio ili ne, iste sekunde postati popularan - ali nitko nije mogao predvidjeti pomamu koja je uslijedila.

Samo nekoliko dana nakon što je Ansel počeo prodavati hibrid kroasana i krafne u svibnju 2013., stvari su se otele kontroli. Redovi su se stvarali pred vratima u 6 ujutro, novinarske ekipe kampirale su ispred pekare, a na Craigslistu se pojavilo uspješno crno tržište za kronute.

Lukavi Ansel zaštitio je svoj cronut, ali to nije spriječilo da se ova forma proširi diljem svijeta, a trenutno se (opet) može probati i u Zagrebu, i to na kućici Boogie Laba na Fuliranju. Razgovarali smo s ekipom koja je stvorila i posjetiteljima predstavila kronut.

>> Probali smo baš sve s Fuliranja, ovo su naši favoriti sa svake kućice (i cijene)

Kronut iz Boogieja

"Uvijek istražujemo nove pekarske forme i tako je nastao naš kronut - kombinacija croissanta i donuta, odnosno prozračnog lisnatog tijesta karakterističnog za croissante i donut oblika koji se prži poput krafne. Na Adventu smo ih predstavili još lani, a s obzirom na tadašnje oduševljenje publike, odlučili smo ih vratiti u novim kombinacijama", objašnjavaju nam.

U ponudi su dvije slane kombinacije - s junetinom (alla divljač) i zimski s kobasicom. Od slatkih kombinacija tu su pistacija & limun, kikiriki & slani karamel te mandarina i kokos.

"Iako obožavamo obje slane verzije, naš favorit je kronut s pistacijom i limunom. Ova kombinacija oduševila nas je još ljetos, prilikom izbacivanja Ice Ice Baby menija sladoleda, a i sada je naš prvi izbor. Savršen je balans punjenja, odnosno aromatične kreme, i hrskavog posipa od pistacija na vrhu", govore nam iz Boogieja.

Publika pak, otkrivaju nam, najčešće bira slane kronute, i to onaj zimski s kobasicom.

"Što ne čudi, jer je on sve ono u čemu želimo uživati za blagdane. U središtu kronuta se nalazi okrugla roštiljka zajedno s kiselim kupusom i Boogie adventskim umakom koji sve povezuje. Od slatkih, favorit publike definitivno je pistachio & limun, baš kao i nama", kažu.

Zanimalo nas je hoće li kronuti ući u njihovu stalnu ponudu u Boogie Labu (točna adresa je Ul. kneza Borne 26).

"Redovito proširujemo i izmjenjujemo ponudu u Boogieju, pa ne čudi da nam je u vitrini jako gusto! Iako je potražnja za kronutima velika i u lokalu, odlučili smo ih sačuvati samo za ovo blagdansko vrijeme, koje provodimo na kućicama. U našem Boogie laboratoriju upravo istražujemo nekoliko novih formi, tako da neće nedostajati noviteta početkom godine", najavili su nam.

Foto: Ena Dragičević/Index

Pročitajte više