Recept i savjeti za najbolje fritule na svijetu, savršeno okrugle i gotove za čas

Foto: Shutterstock

OVAJ recept je još prije desetak godina postao hit i ima ga gotovo svaka bilježnica s receptima, uz moguće manje izmjene. S praškom za pecivo i jogurtom, ovo su fritule koje su gotove u tren oka i uz to ispadaju savršeno okrugle.

Od sastojaka vam trebaju jaje, jogurt, šećer, rakija, glatko brašno i prašak za pecivo. Kako bi tijesto bilo ukusnije, dodajte mrvicu soli, a slobodno možete dodati i cimet ako ga volite, kao i svježe naribanu koricu limuna ili naranče. Grožđice ubacite samo ako ih volite, a prije toga ih namočite u rumu barem pola sata kako bi omekšale i postale još finije.

Recept za najbolje fritule na svijetu možete pronaći na ovom linku, ali čekajte! Nemojte nam još pobjeći jer u nastavku imamo par savjeta kako bi vam priprema prošla glatko i bez ikakvih neugodnih iznenađenja.

Nemojte dodavati još brašna

Ako nikad niste pekli ovakve fritule, mogla bi vas iznenaditi rjetkoća smjese, no takva treba biti i nemojte nikako dodavati još brašna. Ovu ćete smjesu lako i jednostavno grabiti i spuštati u ulje, a ne smije biti previše gusta kako bi pečene fritule bile mekane i nimalo žilave.

Dobro zagrijte ulje

Ulje je dovoljno zagrijano kad u njega stavite drvenu kuhaču i oko nje se lagano počnu stvarati mjehurići. Prevruće ulje, a naročito ono koje se počelo dimiti, nemojte koristiti jer više nije za upotrebu. Prehladno ulje rezultirat će time da ga fritule puno upiju i budu masne, a ako je totalno nezagrijano, sve će se razlijepiti po loncu i morat ćete krenuti ispočetka.

Oblikujte male žličnjake

Fritule oblikujte pomoću dvije žličice i spuštajte ih u zagrijano ulje. One će se napuhnuti u savršeno okrugle loptice i okretati se tijekom pečenja. Nemojte pretrpati lonac jer će se u tom slučaju ulje rashladiti i fritule će ga upiti pa biti premasne, a, naravno, može se dogoditi i da se zalijepe jedna za drugu, što ne želimo.

Okreću se same, ali možete im pomoći ako zapne

Ako se svaka tijekom pečenja ne okrene sama, samo je lagano zarotirajte vilicom. Kad fritule dobiju zlatnožutu boju cijelom površinom, gotove su. Izvadite ih na kuhinjski ubrus da se ocijede od viška ulja.

Nemojte ih ostavljati za kasnije

Iako su fine i kad se ohlade, ove su fritule najslasnije kad se jedu svježe pečene, još tople. Tada su izvana hrskave, iznutra pahuljaste i apsolutno savršene.

Pročitajte više