Riblja juha je jednostavan i lagan obrok, stvoren za ljeto

Shutterstock

ZA razliku od goveđih i pilećih, riblju juhu dio nas rjeđe stavlja na jelovnik. To naravno nije razlog da izbjegavamo tu ponekad malo skuplju, ali visokokvalitetnu namirnicu koja je idealna za ove velike vrućine. U nastavku vam donosimo važne savjete i korake u pripremi riblje juhe.

Riba mora biti svježa

Prvo i osnovno pravilo je uporaba svježe ribe. Kako bi vaša juha imala ugodnu aromu i okus, vrlo je važno da znate prepoznati svježu ribu. Prilikom odabira svakako obratite pozornost na njezin izgled i miris.

Ako kupujete svježu ribu, obavezno joj provjerite oči. One bi trebale biti sjajne i pune, a ne "mliječne" i upale u očnu šupljinu. Ako je riba svježa, koža joj je svijetla i sjajna. Važno je da ne bude masna. Miris treba biti svjež, nikako neugodan. Kada kupujete odreske ili filete, provjerite je li meso čvrsto, a škrge trebaju biti žive, ružičaste boje.

Bez pretjerivanja sa začinima

Začine kod kuhanja ribe treba koristiti pažljivo kako ne biste ugušili aromu ribe. Umjereno možete koristiti peršin, lovorov list, luk, crni papar i piment. Neki recepti sadrže i začine koji se koriste u većini azijskih zemalja, a to su šafran, estragon i đumbir. Na kraju možete prilagoditi papar i sol kako bi juha bila bogatog okusa, a ne bljutava. Riba se neće raspasti ako u juhu dodate malo limunovog soka.

Vrijeme kuhanja

Kod kuhanja ribe ključno je da se ne prekuha, što znači da se njeno meso ne smije raspadati. Također je važno da se ribu ne miješa kuhačom jer je vrlo osjetljiva, lomljiva namirnica.

Voda pri kuhanju ne smije puno ključati i važno je da se ne stavlja previše vode. Usred kuhanja dodajte začine i sol. Recept za riblju juhu od oslića možete pronaći OVDJE.

Pročitajte više