Rim je proglašen gradom s najboljom hranom na svijetu u 2023. godini

Foto: Shutterstock

TASTE ATLAS i ove je godine objavio listu 100 najboljih jela i kuhinja na svijetu, ali i listu gradova i regija s najboljom hranom na svijetu, na kojoj je pobjedu odnio glavni grad Italije - Rim.

Već smo pisali o najboljim kuhinjama svijeta, o čemu više možete pročitati ovdje, izdvojili smo i cijelu listu najboljih jela na svijetu, koju možete pronaći ovdje, a danas pišemo o Rimu, koji zasluženo možemo nazvati kulinarskom prijestolnicom ne samo Italije i Europe već i cijelog svijeta.

Gradovi s najboljom hranom na svijetu

Na ovoj listi su se na prva tri mjesta našla tri talijanska grada - Rim na prvom, Bologna na drugom i Napulj na trećem mjestu, a u top 10 smjestio se i Torino, koji je na osmom mjestu. Na listi su se našli i Firenca, Milano, Venecija, La Morra, Catania, Sorrento i Trst pa možemo reći da je Italija i na ovoj listi izdominirala, baš kao i na listama najboljih kuhinja i najboljih jela na svijetu.

Rim je, dakako, pobjednik, s visokom ocjenom 4.93. To ni ne čudi s obzirom na to da Rim oduvijek slovi za jedan od gradova s najboljom hranom, a njegova kulinarska ponuda svjedočanstvo je bogate povijesti grada, s tradicionalnim jelima kao što su pasta carbonara i cacio e pepe, čiji su stoljećima stari recepti godinama usavršavani. 

Tradicionalna rimska jela

A osim paste carbonare i cacio e pepe, postoji još toliko jela karakterističnih za Rim koja morate kušati - tu su pizza bianca ili bijela pizza, koja se priprema bez ikakvog umaka, već samo sa solju i maslinovim uljem, kao i pizza al taglio, koja se peče u pravokutnom obliku, a prva je takva pizza ispečena u Rimu kasnih 1950-ih, kada je bila prelivena maslinovim uljem i umakom od rajčice.

Od drugih jela vrijedi spomenuti najtradicionalnije rimsko jelo saltimbocca alla Romana, odnosno pržene teleće kotlete umotane u talijanski pršut, začinjene svježom kaduljom, a zatim pirjane u bijelom vinu, i tjesteninu penne all'arrabbiata, koja se priprema s ljutim umakom od rajčica, maslinovog ulja, češnjaka i crvenih čili papričica.

Cijelu listu gradova i regija s najboljom hranom na svijetu možete pronaći ovdje.

Pročitajte više