Singapur dobiva prvu trgovinu koja će prodavati piletinu uzgojenu u laboratoriju

Foto: Shutterstock

MESO IZ laboratorija diljem svijeta izazvalo je velike kontroverze i postalo je predmet rasprave. I dok neki takvo meso zabranjuju, kao što je to slučaj na Floridi, drugi su prihvatili ovaj "trend" pa sada Singapur dobiva prvu trgovinu u kojoj će se moći kupiti meso uzgojeno u laboratoriju.

>> Florida zabranjuje laboratorijski uzgojeno meso, a ovo je razlog

Dok je guverner Floride Ron DeSantis tražio ovu zabranu kako bi se zaštitila industrija govedine, u Singapuru se prodaje laboratorijski uzgojena piletina, koju je proizvela tvrtka Good Meat sa sjedištem u Kaliforniji.

Ova se piletina sada prodaje u mesnici Huber's Butchery u Singapuru, a osim pilećih stanica iz laboratorija, ovaj pileći proizvod sadrži i biljne bjelančevine. No, što je točno meso uzgojeno u laboratoriju, koje diljem svijeta izaziva rasprave i polemike?

Meso uzgojeno iz životinjskih stanica

Laboratorijski uzgojeno meso, kultivirano meso ili meso uzgojeno u stanicama - tri su naziva, a zapravo je sve to isto - meso koje potječe iz laboratorija, a ne s farme goveda ili peradi. Opravdano se svrstava u meso jer je uzgojeno iz stvarnih životinjskih stanica i upravo ga to razlikuje od mesa biljnog podrijetla ili takozvanih biljnih proteinskih proizvoda.

Zagovornici uzgojenog mesa kažu da je to dobra stvar jer u svijetu ima sve manje zaliha hrane, a ovi proizvodi mogu biti i hranjiviji i bolji za okoliš. Osim toga, kako bi se proizvelo ovakvo meso, nijedna životinja ne mora stradati i zato ova vrsta mesa postaje sve popularnija u nekim dijelovima svijeta.

>> Novinarka isprobala kobasice uzgojene u laboratoriju, ovo su njezini dojmovi

Pročitajte više