Slavni chef Jose Andrés nominiran je za Nobelovu nagradu za mir

Foto: Instagram/Chef Jose Andrés

POZNATI CHEF i osnivač putujuće kuhinje World Central Kitchen Jose Andrés nominiran je za Nobelovu nagradu za mir u znak priznanja za njegov humanitarni rad kako bi prehranio ljude u područjima pogođenim katastrofama.

Nominirao ga je demokratski kongresmen John Delaney, a podržali su ga i demokrati Nancy Pelosi, Jim McGovern i Rosa DeLauro. Nancy Pelosi istaknula je kako poznati chef i njegov tim nisu ništa drugo nego heroji za čovječanstvo, jer ne samo da pobjeđuju glad već i šire nadu.

Humanitarac godine

Od svog osnutka 2010. godine, Andrésova neprofitna organizacija World Central Kitchen izgradila je pučke kuhinje diljem svijeta kako bi pomogli ljudima koji su izravno pogođeni katastrofama - od uragana u Portoriku i potresa u Turskoj do rata u Ukrajini i humanitarne krize u Gazi.

Ova je neprofitna organizacija tijekom godina poslužila 350 milijuna obroka, a Andrésovi suradnici posjetili su i Petrinju nakon potresa kako bi pomogli hrvatskim chefovima koji su tjednima pravili obroke za Petrinjce čiji su domovi stradali u potresu.

Kada ne sprema obroke za ljude koje je snašla nevolja, Andrés vodi neke od najprometnijih restorana u Washingtonu, kao što su Jaleo i The Bazaar, a dok ga je časopis Times prije nekoliko godina proglasio osobom godine, Zaklada James Beard, koja dodjeljuje najprestižnije američke gastronomske nagrade, proglasila ga je humanitarcem godine.

Pročitajte više