Što je česnica? Ova pogača je neizostavan dio pravoslavnog Božića

Foto: Shutterstock

ČESNICA, koja se često naziva i božićna pogača, okrugli je kruh koji je u srpskoj tradiciji neizostavan dio Božića. Pravi se od pšeničnog brašna i peče se na Badnjak ili rano na božićno jutro, a njena priprema može biti popraćena raznim pravilima i ritualima, kao što je onaj da se prilikom miješanja u tijesto stavi novčić.

Božićna česnica jedan je od najvažnijih božićnih običaja u različitim krajevima Srbije i priprema se prema raznovrsnim receptima, a dok se negdje lomi i jede za Badnjak, negdje se jede na sam Božić. Bez obzira na sve razlike u običajima i pripremi, česnica je jedna od onih tradicija koja spaja i okuplja ukućane oko stola. 

Trenutak iščekivanja kada se česnica lomi i pitanje tko će od okupljenih izvući novčić iz nje jedan je od omiljenih trenutaka božićnog slavlja, a mi smo istražili kako se česnica pravi u raznim dijelovima Srbije.

Česnica na jugu Srbije

Na jugu Srbije česnica se, zajedno s drugim tradicionalnim specijalitetima, priprema za Badnjak. Domaćica česnicu mijesi na Badnji dan, a ona se lomi na Badnju večer, i to prije večere kada se svi ukućani okupe. Lomi se na onoliko dijelova koliko je ukućana.

Za onoga koji dobije komad česnice u kojemu se nađe novčić, vjeruje se da neće imati problema s novcem tu godinu. U česnicu se može staviti i jedan mali češnjak, a ako se izvuče, toj će osobi donijeti zdravlje. Osim toga, u česnicu može ići i zrno kukuruza ili listić badnjaka (drva), što simbolizira dobru rodnu godinu.

Česnica u zapadnoj Srbiji

U zapadnoj Srbiji, kao i na jugu, česnica se priprema bez kvasca, a u nju se ubacuje zrno kukuruza za svinje i kokoši, zrno graha za ovce, grančica badnjaka i dva novčića: jedan dinar za kuću, i jedan do dva dinara za sreću. Zanimljiva je grančica badnjaka, koja se u ovom kraju prije ubacivanja u česnicu zareže onoliko puta koliko domaćin ima krava.

Česnica se ovdje peče ujutro, na Božić, a prije ručka ju lome domaćin i sin. Kada prelome česnicu na dva dijela, poljube obje polovice, a onda se nakon toga oni poljube tri puta i polovice česnice podijele ukućanima. U nekim zapadnim dijelovima Srbije druga polovica česnice ostavlja se za Srpsku Novu godinu i ponovo se dijeli među ukućanima.

Ostali dijelovi Srbije

U Novom Pazaru česnica se priprema na Božić, a domaćica ju priprema poslije doručka i za smjesu koristi vodu koju je iz svoje kuće donijela djevojka koja je za udaju. I u ovu se česnicu stavlja novčić, a onoga tko izvuče komadić česnice u kojemu je novac, pratit će sreća.

Zanimljivo je da je u jednom dijelu Srbije, u Srijemu, česnica slatka, a pravi se od oraha i jako podsjeća na baklavu. U nju se također ubacuju novčići, a poslužuje se na Božić poslije ručka, kao desert uz čašu crvenog vina.

Recept za česnicu 

Za tradicionalnu česnicu bit će vam potrebno 600 grama brašna, pola vrećice praška za pecivo, jedna četvrtina žličice sode bikarbone, dvije do tri žlice ulja i malo soli po želji. Prvo pomiješajte suhe sastojke - brašno, prašak za pecivo i sodu bikarbonu. Dodajte malo soli i ulja, a zatim i mlake vode, onoliko koliko je potrebno da tijesto dobije konzistenciju kruha.

Nakon toga umijesite tijesto - ova se pogača mijesi dosta dugo kako bi se prašak za pecivo i soda u njoj fino rasporedili, ali i kako bi malo narasla. A prema tradicionalnom receptu, osoba koja pravi česnicu u tijesto "sakrije" novčić ili neki drugi mali predmet, a osobi koja ga pronađe, to će donijeti sreću.

Kada se česnica dobro umijesi, stavlja ju se u okrugli lim za pečenje i oblikuje. Obično se vilicom na pogači oblikuje maleni križić, a pogača se zatim peče otprilike pola sata, dok lijepo ne porumeni. Nakon toga podijeli se među ukućanima.

Pročitajte više