Što se kuha u Kataru? Ovo su najpopularnija jela, zvuče i izgledaju vrlo privlačno

Foto: Shutterstock

KATARSKA kuhinja pripada tradicionalnoj arapskoj kuhinji, za koju su specifični začini poput cimeta, kardamoma, šafrana, raznih orašastih plodova, limete i suhih marelica. Povijesno gledano, položaj Katara (smješten na rubu Perzijskog zaljeva s izlazom na Arapsko more i Indijski ocean i kopnenom granicom s ostatkom Bliskog istoka, omogućujući pristup Africi, Perziji, Indiji, Kini i nekadašnjem Osmanskom Carstvu) iznimno je povoljan i za kopnenu i za pomorsku trgovinu. Katarski trgovci su kroz povijest razmjenjivali robu, uključujući hranu i začine, za sirovine, poput koralja, bisera i konja, sve do katarskog naftnog buma 1970-ih.

Od otkrića nafte i plina Katar je doživio značajne promjene. Kasniji razvoj zemlje i povećanje turizma doveli su do masovnog priljeva stranaca iz cijelog svijeta. Danas je katarska gastronomska scena jednako dinamična kao i gospodarstvo te zemlje i neprestano se razvija. Međutim, tradicionalna jela su još uvijek iznimno popularna i mogu se naći diljem zemlje.

Iznimno uzbudljiva kuhinja

Tradicionalna katarska kuhinja spaja odvažne okuse sa zdravim, prirodnim sastojcima. Zemljani, ali živahni okusi variva, curryja, složenaca i gulaša dobivaju se korištenjem kvalitetnih namirnica i jednostavnim metodama kuhanja, uglavnom u jednom loncu. Kardamom, klinčići, loomi (sušena limeta) i kumin, uobičajeni su okusi u katarskoj kuhinji. Arapska kava (Qahwa) je također dio gastronomske tradicije Katara, a poslužuje se nakon jela, uglavnom uz datulje.

U Kataru je ručak glavni obrok u danu, a lakši obroci se jedu ujutro i navečer. Međutim, kako sve više ljudi radi tijekom dana, večernji obiteljski obroci postaju uobičajeniji. Za mnoge je obitelji podnevni ručak petkom najvažnije okupljanje u tjednu. Navike objedovanja razlikuju se tijekom ramazana, kada muslimani poste od zore do zalaska sunca. Doručak i lagani zalogaji poslužuju se prije izlaska sunca u obroku koji se zove suhoor, a zatim se veliki večernji obrok koji se zove iftar dijeli s prijateljima i obitelji u zalasku sunca. 

Majboos

Majboos se smatra nacionalnim jelom Katara, a riječ je o sporo kuhanoj janjetini ili piletini s rižom. Ovo je jedan od najčešćih obroka koji se poslužuju u katarskim domovima, a priprema se kao jelo iz jednog lonca. Meso se stavlja u lonac s malo luka, rajčice i začina i zatim se polako kuha na laganoj vatri dok sve skupa ne omekša. Često se spaja s Daqoosom, domaćim umakom od rajčice i češnjaka.

Balaleet

Balaleet su rezanci kuhani sa šećerom, cimetom, šafranom i kardamomom, a često se poslužuju s omletom na vrhu. Po teksturi, ovo je jelo slično pudingu, a poslužuje se toplo ili hladno, uglavnom za doručak, ali ponekad i kao desert. Podrijetlo balaleeta nije poznato, ali se smatra da potječe iz Perzije.

Harees

Harees je jelo iz jednog lonca koje se priprema od krupno mljevene pšenice i mesa, a ima konzistenciju kaše. Ovo jelo može biti lagano ili jako začinjeno začinima kao što su kumin, đumbir i cimet. Harees se tradicionalno pripremao na ognjištu, ali se danas uglavnom priprema u loncu.

Podrijetlom iz Iraka, harees je postao vrlo popularan u zaljevskim zemljama, gdje se danas poslužuje uz tradicionalna ramazanska jela. Tijekom ramazana ovo se jelo u katarskim kućama priprema u velikim količinama i, prema običaju, dijeli susjedima i siromašnijim sugrađanima.

Luqaimat

Luqaimat su pržene okruglice od slatkog tijesta. Izvana su hrskave, a iznutra rahle i prozračne. Napravljene od griza, brašna, soli i vode, ove kuglice od tijesta se prže u dubokom ulju dok ne porumene. Nakon što su gotove, prelijevaju se medom, datuljama ili šećernim sirupom koji je začinjem kardamomom i šafranom.

Obični luqaimat se može začiniti šećerom ili sezamovim sjemenkama, kao i puniti datuljama, orasima ili vrhnjem. Recept za luqaimat je pronađen u jednoj od najranijih arapskih kuharica, napisanoj u 13. stoljeću, a postoje i zapisi koji spominju luqaimatkao jednu od namirnica koja se pripremala za harem osmanskog sultana. Obično se jede za doručak ili kao međuobrok, a priprema se i za velike obiteljske obroke tijekom proslave Bajrama.

Qatayef

Qatayef su palačinke od griza punjene sirom ili orasima, pržene ili pečene, a zatim prelivene šećernim sirupom od ruže. Qatayef palačinke, u obliku polumjeseca, često se povezuju sa svetim mjesecom ramazanom, a mnogi ih muslimani jedu prilikom prekida posta.

Postoje mnoge varijacije ovog jela, a neke uključuju korištenje namaza od badema, nasjeckanog kokosa ili pistacija. Također se mogu puniti svježim voćem poput jagoda ili narezanih banana. Qatayef se poslužuje kao jelo za doručak ili desert, a najčešće se jede uz kavu.

Regag

Regag je lepinja, tanka i lagana poput papira. Često se poslužuje sa svježim sirom, medom, Nutellom ili se jede uz variva i gulaše. Priprema se od pšeničnog brašna, soli i vode, tako da se tijesto razvalja i peče na ugrijanom kamenu ili u posebnoj posudi, dok lagano ne porumeni i ne postane hrskavo.

U prošlosti je regag bio osnova prehrane nomadskih beduinskih plemena, a jeo se u kombinaciji s jogurtom ili kiselim mlijekom. Danas je popularna ulična hrana i može se pronaći u kafićima i restoranima diljem regije. Često se jede kao međuobrok ili predjelo i u većini trgovina se može kupiti u gotovom obliku.

Shakshuka

Shakshuka je popularan doručak koji se sastoji od jaja koja se ili poširaju ili pirjaju u začinjenom umaku od rajčice. Za ovo jelo ne postoji fiksni recept, začini se mogu dodati na početku ili na kraju kuhanja, a uobičajeni sastojci uključuju kumin, luk, češnjak, svježu papriku, muškatni oraščić i mljevene čili papričice.

Rajčice su tradicionalni sastojak, a mnogi kuhari u ovo jelo dodaju i malo jogurta ili svježeg kozjeg sira. Za ovo jelo se kaže da potječe iz otomanske sjeverne Afrike iz vremena kada su rajčice uvedene u regiju kao dio trgovinskih odnosa s Kolumbijom.

Danas je popularno diljem svijeta, ali se smatra bliskoistočnim jelom koje je karakteristično za cijelu regiju. Shakshuka je savršena kao brz i hranjiv doručak ili kao predjelo ručku ili večeri.

>> Recept za shakshuku

Umm Ali

Umm Ali je katarska varijanta pudinga od kruha, pripremljenog od niza slojeva kora za savijače namočenih u zaslađeno mlijeko i ponekad začinjenog ružinom vodicom i vodicom cvijeta naranče. Ovaj desert se prelijeva blanširanim bademima, narezanim pistacijama i debelim zlatnim grožđicama.

Pročitajte više