Što se tradicionalno jede u najsretnijoj zemlji na svijetu?

Foto: Shutterstock

FINSKA je već sedmu godinu zaredom na prvom mjestu najsretnijih zemalja na svijetu, s prosječnom ocjenom 7.7. Slijede je Danska, Island i Švedska, a mi smo provjerili što se to tradicionalno jede u ovoj sretnoj zemlji. Neka od ovih jela definitivno nisu za svakoga.

Kalakukko

Kalakukko ili riblja pita potječe iz finske regije Savonije. Tradicionalno se priprema od raženog brašna, začini solju i puni ribom, svinjetinom i slaninom. Kad riblje kosti omekšaju, meso i riblji sok kuhaju se u cijelom kruhu u pećnici satima da bi se dobio sočan nadjev.

Poronkäristys

Poronkäristys je tradicionalno jelo naroda Sámi u Finskoj, Norveškoj i Švedskoj, koje se priprema pirjanjem mesa sobova. Jelo potječe iz arktičke Laponije, a pravi se tako da se odrezak soba tanko nareže, poprži na masnoći, začini solju i paprom i kuha u vodi, vrhnju ili pivu dok ne omekša. Zatim se poslužuje s ušećerenim brusnicama, pire krumpirom i kiselim krastavcima.

Graavilohi 

Finci obožavaju jesti losos, a u Finskoj se nalazi mnogo mjesta na kojima se ova riba može svježe upecati. Graavilohi je nordijsko jelo od sirovog lososa koji je sušen u soli, šećeru i kopru. Tanko narezan losos često se poslužuje kao predjelo uz umak od kopra ili senfa na kruhu ili uz kuhani krumpir.

Leipäjuusto

Finski škripavi sir, Leipajuusto je svježi sir koji se tradicionalno proizvodi od kravljeg kolostruma - prvog mlijeka krave koja se nedavno otelila. Često se poslužuje uz kavu ili uz džem od nordijskih kupina, a komercijalno dostupne verzije ovog sira obično se proizvode od običnog kravljeg mlijeka.

Karjalanpiirakka

Karelijske piroške ili karelijske pite su finski ekvivalent pizze u Italiji. Ove ukusne delicije rade se od tijesta i pune se pire krumpirom ili pudingom od riže. Tradicionalno se jedu s maslacem od jaja ili drugim dodacima, a najpoznatije mjesto gdje ih možete kušati je definitivno Café Konditoria Hopiain u Helsinkiju, gdje se ove pite pripremaju od 1949. godine.

Mykyrokka

Ako niste ljubitelj krvavica ili sličnih specijaliteta, onda biste se vjerojatno trebali kloniti mykyrokke, juhe koja se pravi od krumpira, luka, jetrica, soli, papra i knedli od krvi i brašna. Ovo je jelo lokalna delicija u Savoniji u Finskoj, a uz knedle od krvi, u ovo jelo često idu i iznutrice, poput bubrega, jetre ili srca.

Lohikeitto

Lohikeitto je kremasta finska juha od lososa koja je u Švedskoj poznata i kao laxsoppa. Osim komadića fileta lososa, tradicionalno uključuje krumpire narezane na kockice i mrkvu, kuhane u aromatičnoj juhi od maslaca prožetoj ribljim temeljcem i vrhnjem. Ovo zimsko jelo obilno je začinjeno koprom i poslužuje se uz raženi kruh s maslacem ili kriške limuna.

Lihapullat

Hrskave finske mesne okruglice tradicionalno se rade od govedine, uz povremeni dodatak mljevene svinjetine. Meso se često začini pimentom i pomiješa s mješavinom namočenog kruha, jaja i luka. Okruglice se najčešće konzumiraju kao glavno jelo preliveno kremastim smeđim umakom, a mogu se jesti i kao snack.

Silakat

Mala baltička haringa, na finskom silakka, ključni je sastojak ovog tradicionalnog ribljeg specijaliteta. Silakat se obično pravi izdubljivanjem cijelih očišćenih haringi, koje se zatim umoče u brašno pomiješano s paprom, soli i koricom limete prije prženja u vrućem ulju ili na maslacu. Hrskavi fileti haringe potom se začine mljevenom morskom soli i jedu se uz pire krumpir i kisele krastavce. 

Maksalaatikko

Maksalaatikko je tradicionalno finsko jelo koje se obično pripremalo za Božić, no danas se jede tijekom cijele godine. Pravi se od riže, mljevene jetrice, jaja, pirjanog luka te slanine i grožđica, a to se sve zapeče u pećnici. Ova neobična kombinacija rezultira izdašnim, sočnim jelom koje se obično poslužuje s džemom od brusnica.

Pročitajte više