Što smo sve jeli na sajmu u Benkovcu?

Foto: Mare Knežević

Prvo izdanje Benkovačkog sajma na novoj lokaciji je iza nas i zaključak je da smo tamo proveli nekoliko zanimljivih sati. Šetali smo, razgledavali, kupili par stvari za koje nismo sigurni gdje bismo ih inače našli da nije tog sajma (sirkova metla, peka) i susreli se s poznatim licima koje dugo nismo vidjeli.

>>Bili smo na sajmu u Benkovcu. Evo što smo sve vidjeli

Špica se na jedan dan definitivno preselila u Benkovac.

Što smo jeli?

No, osim svega navedenog, na sajmu smo i jeli, odnosno kušavali neke od delicija koje smo našli na štandovima. Ne sve, jer bi to značilo da bismo tamo bili cijeli dan, a toliko vremena nismo imali.

Već oko osam sati naišli smo na štand Ivanke Jukić iz Sinja, koja je u Benkovac došla dan ranije i prespavala u autu. Ona je na vrućem ulju frigala savršeno oblikovane fritule, ali i dugačke zlatne uštipke. Odlučili smo se za uštipak koji smo platili jedan euro i dobili ga zapakiranog u papirnati škartoc. I iako je pokupio malo više ulja, bio je jako ukusan, hrskav i topao, pravi comfort food obrok koji nas je podsjetio na djetinjstvo.

Sljedeći štand s hranom na koji smo naišli bio je onaj OPG-a iz Ružića kod Drniša. Damira i Mijo Bojčić ustali su se u tri sata ujutro kako bi imali vremena pomusti krave i krenuti put Benkovca. Imaju svoj dimljeni kravlji sir, zatim škripavac i onaj s vlascem, ali nas je najviše zanimao sir iz mišine.

Ova poslastica inače je razlog zbog kojeg mnogi desetog u mjesecu hodočaste u Benkovac, a mi nismo htjeli propustiti priliku da ga kušamo. Radi se u kravljem siru koji dozrijeva u ovčjoj mišini dva mjeseca.

Iznimno je intenzivnog okusa i ne oblikuje se uz pomoć kalupa, nego ostaje u obliku grudica pa ga je Damira rukom izvadila i ponudila nam ga na papirnatom pjatiću. Blaže je arome od onog koji se pravi od ovčjeg mlijeka, ali i dalje pun okusa. Prodaje se po cijeni od 25 eura za kilogram.

Zaključili smo da bi se odlično složio s onim uštipkom od ranije pa ćemo drugi put biti pametniji.

Papršnjak i feta kruha

Budući da smo ustali u 6, oko 9 je već bilo vrijeme za nešto konkretno, a budući da nam je zamirisala janjetina, odšetali smo do štandova s pečenjem i uzeli jedan vrući papršnjak i fetu kruha. Papršnjak, kako ga zovemo u zadarskom kraju, dio je prednje noge janjeta. Janjetina se prodaje po cijeni od 40 eura za kilogram, a odojak za 30, a mi smo ovaj papršnjak, koji mnogi smatraju poslasticom, platili tri eura. I vrijedio je svakog centa.

Dobro posoljen, hrskav i vruć – otprilike svi su uvjeti za dobar papršnjak ispunjeni.

Ispostavilo se da dobra janjetina traži i malo salate pa smo na štandu OPG-a Marija Tieška iz Iloka naišli na pomidore sa zanimljivim izgledom. Ime sorte je pink i ona ga potpuno opravdava svojim izgledom. Ove pome iz stakleničkog uzgoja koštaju 5 eura po kilogramu, pune su okusa i nimalo brašnaste, kakve inače znaju biti slične sorte.

Nismo mogli odoljeti ni jagodama iz Tinja s OPG-a Slavka Lijića. Savršeno zrele i mirisne, iznenadile su nas slatkoćom pa smo kupili dvije posudice za doma te smo jedan kilogram ukupno platili 5 eura.

Pošteni prisnac

Nakon nekoliko sati šetanja došlo je vrijeme da probamo i nešto slatko. Tradicionalnije i bolje od prisnaca ne može pa smo se zaustavili na dva štanda OPG-a Mate Gašpar iz Ceranja na kojima su nudili prisnace pečene ispod peke i u slanoj i u slatkoj varijanti.

"Cilu noć smo ih pekli, nismo ni spavali", kaže Mate.

Prisnac je kolač od sira, brašna, jaja i vrhnja i može se peći i u pećnici, ali ispod peke je baš onaj pravi, inače gastronomski simbol benkovačkog kraja, baš kao što je soparnik simbol Poljičke republike.

Različite su teksture u jednom komadu kolača, ali u odličnim omjerima i s malo dima koji je skupio u pečenju, bio je odličan završetak ovog kratkog gastroputovanja. Cijena jedne fete prisnaca na sajmu je bila tri eura, a budući da je vlasnica Antonija inzistirala da joj je malo "pobjegao", odnosno malo više pečen s donje strane, naplatila nam je, umjesto tri, dva eura. Pošteno!

Pročitajte više