Sve čari medvjeđeg luka i kako ga iskoristiti u omiljenim jelima

Foto: TZ Gorski Kotar

MEDVJEĐI LUK (lat. Allium ursinum) je vrsta samonikle jestive biljke koja je srodna luku i češnjaku. Svi dijelovi biljke su jestivi, uključujući i cvjetove koji se često koriste za ukrašavanje salata. Prvi dokazi o ljudskoj uporabi medvjeđeg luka potječu iz srednjeg kamenog doba, koje je trajalo od prije otprilike 10.000 do prije 5000 godina.

Kao namirnica je posebno popularan u Europi, gdje se često bere u divljini i koristi u tradicionalnim jelima. Ova je zeljasta biljka kod nas poznata i pod nazivima srijemuž, sremuš, crijemuž, kao i divlji te šumski luk, a može se naći kako slobodno raste u šumama i na livadama.

Sličnost s otrovnim biljkama

Otrovne biljke slične medvjeđem luku mogu biti vrlo opasne za konzumiranje, stoga je prilikom branja u prirodi važno biti iznimno oprezan. Gnječenje listova između prstiju kako bi se provjerilo postojanje mirisa češnjaka može biti korisno u razlikovanju medvjeđeg luka od drugih biljaka, ali ako se miris zadrži na rukama, osoba može pomiješati kasnije ubranu otrovnu biljku s medvjeđim lukom.

Jesenski mrazovac (lat. Colchicum autumnale) je iznimno otrovna biljka iz porodice mrazovki. U Hrvatskoj su zabilježeni brojni slučajevi trovanja mrazovcem sa smrtnim ishodom i hospitalizacijama, a čak i male količine mogu biti smrtonosne.

Đurđica (lat. Convallaria majalis) ima sličan izgled i raste u istim staništima kao medvjeđi luk, ali može biti smrtonosno otrovna ako se pojede u većim količinama.

Korištenje u kulinarstvu

Najčešći dio biljke koji se koristi u prehrani su listovi, a mogu se jesti sirovi ili kuhani. Svestran su sastojak koji raznim jelima može podariti suptilan okus češnjaka, a kada se kuhaju, okus im postaje blaži i slađi. Mogu se pirjati, popržiti na ulju ili koristiti u juhama i varivima, a često se koriste i za izradu pesta, kao i začinjenog maslaca.

Lukovice medvjeđeg luka također se mogu koristiti na sličan način kao i češnjak. Mogu se kuhati, peći ili pirjati i koristiti u raznim jelima, od marinada do variva, umaka i pečenja.

Stabljike su isto tako jestive, ali su tvrde i vlaknaste i nemaju izražen okus češnjaka. Kao rezultat toga obično se odbacuju, ali se u Rusiji konzerviraju soljenjem i jedu kao salata, dok se u Gruziji melju u pastu i koriste kao namaz.

Lišće se također može koristiti kao stočna hrana, a krave koje su se hranile medvjeđim lukom daju mlijeko s blagim okusom po češnjaku. Maslac od tog mlijeka bio je vrlo popularan u Švicarskoj u 19. stoljeću.

Jaja s medvjeđim lukom

Sigurno ste probali razne vrsta omleta, ali jeste li ga ikad pripremali s medvjeđim lukom? Ova proljetna biljka je savršena za obogaćivanje okusa i nutritivne vrijednosti običnog omleta. Listovi medvjeđeg luka sadrže puno vitamina i minerala, a omletu pružaju fantastičan okus. Probajte ovaj jednostavan recept za jaja s medvjeđim lukom koji možete pronaći ovdje.

Juha od medvjeđeg luka

Uživajte u proljetnim okusima uz ovu osvježavajuću kremastu juhu od medvjeđeg luka koju možete pripremiti za manje od 30 minuta! Sastojci uključuju maslac, crveni luk, krumpir, povrtni temeljac, medvjeđi luk, vrhnje za kuhanje te sol i papar. Priprema je vrlo jednostavna, a detaljan recept se nalazi OVDJE.

Pesto od medvjeđeg luka

Dodatkom medvjeđeg luka tradicionalni talijanski pesto dobiva divlji twist. Od svega nekoliko sastojaka dobit ćete umak koji odlično ide uz meso, ribu, običnu salatu s rajčicama, prepečeni kruh ili tjesteninu. Recept je brz i jednostavan, priprema traje samo nekoliko minuta, a nalazi se OVDJE. Isprobajte ga i uvjerite se kako ovaj umak može poboljšati vaša jela!

Maslac s medvjeđim lukom

Maslac s medvjeđim lukom je ukusan i jednostavan namaz koji možete mazati na kruh, ali i koristiti za obogaćivanje različitih jela. Priprema se od samo nekoliko sastojaka i u svega 5 minuta možete napraviti ovaj maslac koji će vašim jelima dati novu dimenziju okusa. Detaljan recept možete pronaći OVDJE.

Sol s medvjeđim lukom

Sol s medvjeđim lukom je savršen začin koji se odlično slaže s jelima poput pečenog mesa ili ribe, jaja, tjestenine i salata. Priprema se od samo dva sastojka, listova medvjeđeg luka i krupne soli, a cijeli recept se nalazi OVDJE. Probajte dodati sol s medvjeđim lukom u svoje omiljene recepte i otkrijte novu dimenziju okusa!

Pročitajte više