Torta s jagodama oduševila je ljude na Fejsu, imamo recept čitateljice Lidije

Foto: Lidija Vulić-Ćurić

U FACEBOOK grupi Index Recepti: Što ste danas kuhali? sve je oduševila ova torta s jagodama prigodnog naziva - Jagodica Bobica. Riječ je o kremastoj torti s biskvitom i preljevom od jagoda, a naša čitateljica Lidija Vulić-Ćurić podijelila je i recept za ovu svoju tortu.

Od sastojaka za biskvit bit će vam potrebno:

  • 2 jaja
  • prstohvat soli
  • 60 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 50 g glatkog brašna
  • 25 g gustina
  • 1 žlica ulja

Od sastojaka za kremu bit će vam potrebno:

  • 400 ml mlijeka
  • 120 ml vrhnja za šlag
  • 130 g šećera
  • 4 žumanjka
  • 20 g gustina
  • 1 vanilin šećer
  • 400 ml umućenog vrhnja za šlag
  • 1 vrećica želatine + 4 žlice vode

Od sastojaka za preljev bit će vam potrebno:

  • 200 g jagoda
  • 3 žlice šećera
  • 1 žlica limunovog soka
  • 1 žlica gustina
  • 2 žlice vode

Prvo ćete napraviti kremu - u lonac stavite mlijeko, vrhnje za šlag, šećer, žumanjke, gustin i vanilin šećer i kuhajte kao puding. Kuhajte dvije minute, a zatim prekrijte folijom i ostavite da se ohladi (da bude mlako).

Zatim kreće izrada biskvita. Pjenasto umutite jaja, sol i šećer, a zatim dodajte vanilin šećer te brašno i gustin. Na kraju dodajte ulje. Smjesu ulijte u kalup obložen papirom za pečenje i pecite 15 minuta na 180 stupnjeva. Gotov biskvit ohladite i stavite ga u kalup pa poredajte jagode izrezane na polovice.

Za ostatak kreme umutite preostalo slatko vrhnje, pomiješajte ga s rastopljenom želatinom pa dodajte prvi dio kreme. Kremu zatim rasporedite preko jagoda koje ste složili na biskvit i ostavite da se torta ohladi preko noći.

Idući dan napravite preljev. U zdjelu stavite jagode, šećer i limunov sok pa lagano prokuhajte i ispasirajte jagode. U to dodajte gustin pomiješan s vodom, ohladite, a zatim prelijte preko ohlađene torte i ostavite da se stegne u hladnjaku.

Pročitajte više