Tržnice su pune radiča. Danas ga pripremamo po uzoru na Talijane, kao odličan prilog

Foto: Shutterstock

STARI Rimljani su koristili radič kao sredstvo za pročišćavanje krvi i lijek za nesanicu, no uzgoj ove biljke u prehrambene svrhe započeo je u 15. stoljeću, uglavnom na sjeveru Italije. Tek u 19. stoljeću, zahvaljujući belgijskom agronomu Francescu Van den Borreu i njegovoj tehnici bijeljenja, nastao je tamnocrveni radič kakav poznajemo danas.

Dok se kod nas uglavnom jede u salatama, u talijanskoj kuhinji radič se često priprema pečen na maslinovom ulju ili se dodaje u jela poput rižota. Ako želite probati nešto novo, u nastavku saznajte kako pripremiti pečeni radič, a može se napraviti i na žaru. Slijedite primjer Talijana i poslužite ga kao brzi prilog uz meso, piletinu ili ribu.

Radič na žaru

Priprema radiča na žaru je ukusan i jednostavan način na koji možete dodati malo raznolikosti u svoj jelovnik. Ovaj način pripreme je karakterističan za regiju Veneto i omogućuje da se radič termičkom obradom oslobodi gorčine i poprimi privlačan dimljeni okus.

Što će vam trebati

Za pripremu će vam trebati radič, maslinovo ulje, sol, papar i balzamični ocat. 

Što se kuhinjskog pribora tiče, trebat će vam oštar nož, drvena daska, kuhinjski kist, hvataljke za roštilj i obična tava za pečenje ili grill tava.

Priprema

Započnite ispiranjem radiča. Oštrim nožem odrežite krajeve i kroz korijen prerežite svaku glavicu na pola, a zatim na trećine. Ako vam se čini da imate malu glavicu, jednostavno narežite cijeli radič na četvrtine. Pazite da jezgra ostane netaknuta, u suprotnom će se slojevi lišća tijekom pečenja raspasti.

Svaki dio salate obilno namažite maslinovim uljem pa prebacite u tavu koju ste dobro zagrijali na srednje jakoj vatri. Okrećite radič svake minute sve dok listovi ne počnu venuti i nastavite ga lagano premazivati maslinovim uljem. Cijeli ovaj proces trebao bi trajati oko 5 minuta.

Pečeni radič premjestite na pladanj za posluživanje pa pospite solju i svježe mljevenim paprom. Na kraju pokapajte balzamičnim octom, a ako želite, možete dodati i tostirane orahe i sve što vam preostaje je da uživate!

@cucinafranca Radicchio alla Trevigiana! Facile e delizioso! Trovi tutte le indicazioni nell’audio del video! Dosi per 3 persone: 2 o tre cespi di radicchio tardivo Tempo di marinatura: 30 min #ricettevegane #radicchio #cibosanoegustoso #comidavegaana #ricettefacili #ricetteveloci #salvacena #ricettefacilieveloci ♬ I Wanna Know You - BLVKSHP

Pročitajte više