U Bedenicu dolazi prvi hrvatski festival ekoloških vina, imamo detalje

Foto: Božidar Banov

U BEDENICI, mjestu kraj Svetoga Ivana Zeline, u petak i subotu, 7. i 8. lipnja 2024. godine održat će se prvi Eco-Wine Fest. Riječ je o prvom festivalu u Hrvatskoj koji je posvećen promicanju kulture ispijanja ekoloških vina.

Na festivalu će sudjelovati više od 20 izlagača iz Hrvatske, Austrije, Slovenije i Srbije. Ekološki vinari posjetitelje će upoznavati sa svojim vinima i objašnjavati im na koji način ona nastaju.

I mala mjesta mogu organizirati sjajne vinske manifestacije

"Kao strastveni dugogodišnji ekološki vinogradar, vinar i proizvođač sokova od bobičastog voća i grožđa, na vinskim sam događanjima u Europi vidio da i mala mjesta mogu organizirati sjajne vinske manifestacije koje male sredine s netaknutom prirodom promiču u atraktivne turističke destinacije. Mi smo naglasak odlučili staviti na ekološku proizvodnju grožđa i ekološka vina. Ekološka vina, nažalost, još nemaju mjesto na tržištu koje zaslužuju. Po kvaliteti su u rangu s najboljim vinima iz konvencionalne proizvodnje. Nadamo se da ćemo ovim festivalom doprinijeti tome da se u čašama zaljubljenika u dobra vina čim češće nađu ona ekološka", kazao je Dražen Bedeković, vinar Vina Bedekovich i idejni začetnik Eco-Wine Festa.

Dodao je da se njegova vizija poklapa sa "zelenim" planovima od županijske do europske razine. U Programu razvoja ekološke poljoprivrede do 2030. godine Zagrebačke županije stoji da bi do tada sve poljoprivredne površine u toj županiji trebale biti pod ekološkim uzgojem.

"Vizija razvoja Zagrebačke županije je postati vodeća zelena županija koja svoj razvoj temelji na ekološkoj i inovativnoj proizvodnji hrane i razvoju pametnih sela. U Županiji se u posljednje dvije godine udvostručio broj ekoloških vinara i vinogradara. Trenutačno ih je četrnaest. Najbolji vinari Zagrebačke županije okreću se ekološkoj proizvodnji vina. Među njima je jedan koji će u potpunosti prijeći na ekološko vinogradarstvo i vinarstvo te jedan koji će dobiti markicu 'Demeter'. Zagrebačka županija potporama potiče razvoj ekološkog vinogradarstva i vinarstva te manifestacija koje promiču ekološka vina", rekao je Josip Kraljičković, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije.

Kušanje ekoloških vina i sokova i bogata gastronomska ponuda

Eco-Wine Fest će se održati u Kulturnom centru Bedenica te ispred njega. Tijekom poslijepodneva posjetitelji će moći obilaziti štandove izlagača, a navečer uživati u zabavnom programu. Prvu će večer nastupiti grupa Vatra, a drugu Soulfingers. Od pića će se posluživati samo ekološka vina, ekološki sokovi i voda. Posjetitelje očekuje i prateća gastronomska ponuda.

"Ponosan sam što će Općina Bedenica, koja spada među najmanje općine u Zagrebačkoj županiji, biti suorganizator ovog festivala i doprinijeti razvoju turizma, imena i ugleda naše općine. Festival nam je izazov u organizacijskom smislu, no nadamo se da će privući velik broj izlagača i posjetitelja te da će svi iz Bedenice ponijeti lijepe uspomene", rekao je Slavko Cvrlja, načelnik Općine Bedenica.

Tomo Jakopović, autor u Vinskom klubu, sommelier i suvoditelj ocjenjivačkog povjerenstva na Eco-Wine Festu, kazao je kako je Eco-Wine Fest hvalevrijedna priča koja će ne samo približiti ekološka vina publici nego i pridonijeti njezinoj odgovarajućoj valorizaciji.

"Uoči festivala, u ponedjeljak 27. svibnja, u Bedenici će se održati ocjenjivanje ekoloških vina u čemu će sudjelovati suci s najuglednijih svjetskih vinskih ocjenjivanja. Vjerujem da nas očekuju izvrsna vina", rekao je Ivo Kozarčanin, glavni urednik Vinskog kluba, vinski publicist i suvoditelj ocjenjivačkog povjerenstva na Eco-Wine Festu.

Poslovna tajnica udruge Bregovita Hrvatska Suzana Operman istaknula je da će novi festival u Bedenici doprinijeti još većoj prepoznatljivosti Središnje bregovite Hrvatske kao vinske regije koja bilježi procvat ekološke proizvodnje vina. Pritom je podsjetila kako je prošla godina bila zahtjevna vinogradarima Bregovite Hrvatske, a posebno onima koji se bave ekološkim uzgojem. Unatoč tome, dodala je, ekološki su vinari iz središnjeg dijela zemlje stvorili vina koja osvajaju priznanja na prestižnim svjetskim natjecanjima.

Na Eco-Wine Festu će se moći kušati vina vinarija Bolfan, Kopjar, Enjingi, Pilato, Rizman, Glavica, Plavinci, Schloss Ortenberg te drugih, a organiziraju ga Udruga vinara i vinogradara Bedenica, udruga Bregovita Hrvatska i Općina Bedenica.

Pročitajte više