U malom istarskom mjestu jeli smo u pizzeriji koja nam je pravo otkriće

Foto: Lovac na pizze

Dragan Maloševac je specijalist hitne medicine u Zavodu za hitnu medicinu Vukovarsko-srijemske županije. Odrastao je u Zagrebu, samo nekoliko ulaza od Šestina, jedne od prvih zagrebačkih pizzerija s krušnom peći, a vrijeme njegovog odrastanja bilo je i vrijeme prvih kultnih pizzerija u socijalističkoj Hrvatskoj, poput Dvojke, Kamenitih vrata, Purgera, Zadra i Četiri lovca, što je bilo presudno i za njegovu ljubav prema pizzi. Osim što se bavi svime čime se već ljudi na hitnoj bave, Dragan putuje svijetom i isprobava pizze. Probao ih je otprilike milijun, upoznao vlasnike najboljih pizzerija i opsjednut je tajnama pripreme dobre pizze. Zbog svega toga utvaramo si da je Dragan stručnjak za ovu temu i danas vas vodi u Istru.

BUDUĆI DA volimo Istru, koja nam se doslovno zavukla pod kožu, svako malo odlazimo na nekoliko dana u neki od istarskih gradića. Ovaj smo vikend pronašli smještaj u Buzetu, a plan nam je bio posjetiti dvije istarske pizzerije u kojima do sada nismo bili, a već se dugo nalaze na mojoj listi želja.

Iako smo posljednjih nekoliko godina već nekoliko puta prošli Istru uzduž i poprijeko, priznajem, za mjestašce Tar čuo sam tek kad mi je jedan prijatelj prije godinu dana u poruci poslao sliku pizze iz tarske pizzerije Capri. Pomislio sam da se šali kad sam na slici vidio pravu napoletanu s mortadelom i pistacijom.

Od tog je trenutka tarska pizzerija Capri na samom vrhu moje liste želja. Ako vas zanima, Tar je malo mjestašce s manje od tisuću stanovnika, a danas je praktički spojeno s Vabrigom. Udaljeno je samo sedam kilometara od Novigrada, u kojem smo planirali provesti prvi dan.

Čak 28 pizza

Budući da je sezona, nazvali smo i bez problema rezervirali stol. Capri je pizzerija koja osim pizze poslužuje i drugu hranu, a uz glavnog kuhara imaju i pizza-majstora zaduženog samo za pizze. Iako je cijeli dan padala dosadna kiša (uspjeli smo izabrati produljeni vikend koji je označen narančastim alarmom), sjeli smo na dosta veliku i ugodnu terasu.

Iako je popis pizza poprilično velik i na njemu se nalazi nestvarnih 28 pizza, sam odabir je trajao vrlo kratko. Izabrali smo jednu bijelu i jednu crvenu pizzu. Naravno, ja sam se odlučio za svoju omiljenu mortadelu s pistacijom. Druga je bila Cherry, pizza sa sve popularnijim cherry-rajčicama i dvije vrste sira (mozzarella i grana padano).

Čim su stigle na stol, shvatio sam zašto sam dobio nekoliko preporuka za ovu pizzeriju. Pizze su izgledom prave napoletane, tijesto je jako dobrog okusa i teksture, a nadjevi složeni od kvalitetnih sastojaka. Meni se dodatno svidjelo to što se na mojoj pizzi uz mortadelu i smrvljenu pistaciju nalazio i pesto od pistacija, a ne pesto genovese, koji mnoge pizzerije koriste na ovoj pizzi.

Cijene od 9 do 17 eura

Malo sam se raspitao kod susretljivog pizza-majstora i doznao kako pravi dosta velike bule od čak 300 grama, ali bez obzira na to, rubovi su prhki i prozračni. Obično kod većih i težih bula višak tijesta završi upravo u rubovima, koji onda budu poprilično nabijeni i teški.

Međutim, velike su i nešto teže bule napravljene ne zbog većih rubova, nego zbog sredine koja je, iako tanka, ipak nešto deblja od uobičajenih napoletana pa sredinu odrezane i presavinute kriške ne morate pridržavati drugom rukom. Sredina nije premekana i gnjecava te se samim time ne savija.

Pizze su definitivno za svaku pohvalu, a pravi ih očito iskusan i vrlo dobar pizza-majstor. Cijene se kreću od 9 eura za Margheritu do 17 eura za onu najskuplju, Tartufatu. Moja je omiljena Mortadela Pistacio prihvatljivih 14 eura pogotovo s obzirom na činjenicu kako se koriste vrlo kvalitetni sastojci.

Capri nam je bio pravo otkriće, a možda je jedini nedostatak to što u ponudi nema i poneko lokalno craft pivo koje bi kompletiralo cijeli pozitivan doživljaj. Ako vas put odvede u Istru, prvenstveno u Novigrad, pa poželite pojesti dobru napoletanu, slobodno se zaputite u niti desetak kilometara udaljeni Tar. Capri vas sigurno neće razočarati.

Pročitajte više