U Malom Stonu više od 30 godina vode restoran u starom skladištu soli

Foto: Dean Tošović Foto ADRIA

SEZONA je kamenica, a svake godine u ožujku, mjesecu kamenice, u Malom Stonu obilježava se i Dan malostonske kamenice, jer je u to vrijeme najpunija i najukusnija. Jedna od važnijih postaja kad je o kamenicama riječ je malostonski restoran Bota Šare.

Poznat po tradicionalnoj dalmatinskoj kuhinji, otvoren je u nekoliko hrvatskih gradova, uključujući Zagreb, Split i Dubrovnik, a prvi restoran Bota Šare otvoren je u Malom Stonu prije više od 30 godina. Obitelj Šare svoj je prvi restoran otvorila krajem 80-ih godina prošlog stoljeća.

Restoran u starom skladištu soli

Smješten je u starom skladištu soli s 20 metara visokim kamenim zidovima, a restoran se proteže na dva kata. Inače, obitelj Šare svoju ugostiteljsku priču razvija već skoro 40 godina, a sve je započelo u Malom Stonu. Utemeljitelji su Božidar i Tanja Šare, a njihovo šestero djece šire posao - uz ovaj u Stonu, preko lokala u Dubrovniku te Splitu, ali i Zagrebu.

Ravnaju se po stađunu, koji je obitelji Šare jako bitan, a to je godišnje doba, sezona ili vrijeme kada namirnica dozrijeva i kada je najbolji period za njezinu konzumaciju. Primjerice, zimski stađun u Malom Stonu vrijeme je od raštike, lignja kamenica i agruma.

Što kažu gosti

U trenu pisanja ovog članka, restoran Bota Šare u Malom Stonu na Googleu ima 1416 recenzija s prosječnom ocjenom 4.5, a evo što gosti kažu o njima.

"Nećkali smo se između ovog i jednog drugog restorana i na kraju se odlučili za ovaj i nismo požalili. Vrhunska usluga, pogotovo jedna divna mlada ukrajinska konobarica koja nam je preporučila odličnu hranu. Za početak hladni riblji pijat za 2 osobe (50€), za glavno jelo riblji plata za 2 (70€) te za desert Stonska torta (nešto uistinu posebno). Usluga je izvrsna, hrana predobra, a porcije obilne. Na kraju smo dobili i popust kao domaći gosti, što je uistinu za pohvalu", napisala je Helena.

"Nakon zagrebačkog posjetio sam i stonski Bota Šare i nisam se razočarao. Dapače, cvijet kamenica je bio izvrstan, a crni i stonski rižoto na nivou. Usluga je bila vrlo ljubazna i profesionalna. Sve preporuke", rekao je Dragan.

"Ambijent samog restorana je vrlo ugodan i jako lijepo uređen. Hrana također vrlo ukusna, pogotovo riblja pašteta koju su poslužili kao predjelo. Ali ono što bih istaknuo je osoblje restorana, vrlo ljubazno, vedro i veselo. Iako su mladi, vrlo su profesionalni i susretljivi. Svaka preporuka za ovaj restoran i vraćamo se ponovno", napisao je Marko.

"Izvanredna i profesionalna usluga svih zaposlenih djelatnika te najbolja ponuda kamenica i ostalih plodova mora", napisao je Marin.

"Usluga vrhunska! Hrana fenomenalna. Ukoliko posjetite ovaj restoran ugovorite s njima odlazak na ponton i degustiranje kamenica koje vade iz mora ispred vas. Doživljaj vrhunski, a hrana dostojna svih renomiranih restorana sa zvjezdanim statusom. Sigurno ću ponovo tu doći", ističe Tina.

Što imaju na meniju (i koje su cijene)

Prema cjeniku koji smo našli online, od hladnih predjela u ponudi imaju platu za dvije osobe koja uključuje pršut, sir, hobotnicu, školjke, riblju paštetu, slane srdele, kamenice i riblji carpaccio za 40 eura. Sva se ta jela mogu naručiti i zasebno, uključujući mariniranu ribu i tartar od jadranske tune, a cijene variraju od 2 do oko 14 eura.

Topla predjela uključuju stonski i crni rižot, rižot sa škampima i kozicama, domaće crne njoke s kozicama i škampima te tjesteninu s plodovima mora, a cijene se kreću od 15 do 21 eura. U ponudi je i plata za dvije osobe - košta oko 48 eura, a uključuje škampe, kozice, Jakovljeve kapice, mušule, brbavice i kunjke.

Ovdje možete birati između četiri juhe, od riba, kamenica, kozica i rajčice, a cijena im je između 5 i 8 eura. Najpoznatiji su, ipak, po školjkama. Kamenice se naručuju na komad i cijena im je oko 3 eura, a u ponudi su i mušule, kunjke, brbavice, miješane školjke i Jakobove kapice, s cijenama između 8 i 20 eura.

Kilogram škampa ovdje je oko 90 eura, gamberi oko 67 eura, a kilogram jastoga 120 eura. U ponudi imaju i bijelu ribu, škarpinu, San Piero i jadransku tunu, koje su između 66 i 79 eura, a kilogram liganja je 65 eura.

Pročitajte više