U najboljoj hrvatskoj pizzeriji pokazali su nam kako se priprema prava napoletana

Foto: Hana Kajari/Index, Video: Duje Odvitović/Index

OTVORENA je u Zagrebu u ožujku 2019. godine i jedina je hrvatska pizzeria na europskoj Top 50 listi, a gužva na adresi Branimirova ulica 71a, gdje je smještena, nikad ne jenjava. Da, možda ste već i pogodili, govorimo o pizzeriji Franko's, međunarodno prepoznatoj hrvatskoj pizzeriji koja je ni u pet godina postojanja napravila čudo.

Trenutno su 43. najbolja pizzeria u Europi izvan Italije, prema izboru 50 Top Pizza, stranice koja svake godine objavljuje popis najboljih pizzerija u Europi i svijetu. Što se regije tiče, na 25. mjestu je Matto Napoletano iz Skopja, na 26. Belli Di Mamma iz Budimpešte, na 33. Majstor i Margarita, a na 39. Pietra, obje iz Beograda, a na 40. je Pop's pizza iz Ljubljane (za radoznale, cijeli popis je ovdje).

Više od pizzerije

Krajem prošle godine su iz Franko'sa predstavili novost, a to su gostovanja inozemnih pizzaiola, "u želji da Zagrebu i Hrvatskoj predstave nešto novo iz svijeta pizze", kako su tada napisali, a gostovanja je do sada održano već nekoliko, pa je tu bilo i poznatih majstorica i majstora iz Slovenije, Italije, ali i Srbije, a Franko'sovi su majstori uzvratili gestu pa posjetili i neke od njih.

>> Franko's krenuo s gostovanjima inozemnih pizzaiola, bili smo na prvoj večeri

"Najbolji pizzaioli na Balkanu"

Kako smo već spomenuli gore, beogradska pizzeria Majstor i Margarita na aktualnoj je Top 50 listi 33. u Europi, a nedavno je ekipa iz Franko'sa upravo tamo bila na gostovanju, gdje su udružili snage, svi skupa su prozvani najboljim pizzaiolima na Balkanu, a javnost su toliko zainteresirali da je srpska Nova RS o njima napravila čak i prilog - uživo.

"Zaokružite 1. februar na kalendaru - dve regionalno poznate pizzerije koje su se plasirale na uvaženu evropsku 50 top pizza listu se udružuju u pravom hedonističkom izazovu", najavljivali su tamošnji portali, a sve se odvilo početkom ovog mjeseca nakon uspješne zagrebačke suradnje u prosincu prošle godine, kad su majstori iz Majstora i Margarite gostovali upravo u Franko'su.

Franko's je ovih dana na svoj jelovnik uvrstio najpopularniju pizzu ove beogradske pizzerije - Margaritu Madre, dok oni, pak, na svom jelovniku od sada drže Franko'sov hit naziva Calabrian Red. Uvježbana Franko'sova ekipa pustila nas je u svoju kuhinju i pokazala nam kako nastaje prava napoletana.

Kako je pripremaju u Franko'su

Ako ste ikad jeli u Franko'su, onda znate kako je njihovo tijesto posebno i zapravo među rijetkim napoletanskim pizzama u Zagrebu, a i Hrvatskoj. Tu specifičnu teksturu dobiva dugom fermentacijom koja traje do 48 sati, ali i uz puno posvećenosti cijelom procesu. 

"Ljudi nas često pitaju u čemu je tajna našeg tijesta", govori nam njihov pizzaiolo Antun Čelebija pa dodaje kako tajne - nema. Stvar je konstante, objašnjava, važno je da tijesto fermentira 48 sati i da se cijeli proces cijelo vrijeme prati kako bi nivo kvalitete bio uvijek isti.

Bule fermentiranog tijesta težine su po 300 grama, a Margaritu Madre pripremaju po striktnom receptu kolega iz Beograda. Na tijesto koje je oblikovano ručno, i to tako da se zrak istisne u rub, ide umak od rajčice, i to obavezno sorte San Marzano, koji bi svaka pizzeria trebala koristiti, napominje Antun, a zatim i bufala, polusušene crvene rajčice i svježe cherry rajčice. Pizza se peče vrlo kratko na oko 470 stupnjeva, a kad je pečena, prelijeva se mješavinom maslinovog ulja i češnjaka te posipa s nekoliko svježih listića bosiljka i spremna je za, pa... možda baš vas, već večeras.

Pročitajte više