U restoranu kod Splita radi robot, prede i ima lice mačke kao podrška Baby Lasagni

Ivana Ivanović/PIXSELL

HOĆE LI nas roboti uskoro zamijeniti? Za sada je to malo vjerojatno, no roboti već naveliko pomažu ljudskoj radnoj snazi - tako je i u restoranu u sklopu Lesnine koji se nalazi u Dugopolju kod Splita, gdje je glavna atrakcija robot Lesi.

Pomaže dostaviti narudžbu do stola

Lesi dostavlja narudžbe do stolova, gostima se obraća na hrvatskom ili na engleskom jeziku i naveliko pomaže konobarima. Nalazi se u kuhinji, a nakon što konobar uzme narudžbu i hrana bude gotova, u robota utipka broj stola gdje hranu treba dostaviti i robot kreće na posao.

>> Postoji robot barmen koji miješa koktele za manje od 10 sekundi

Iz restorana ipak kažu da robot sve radi uz pomoć konobara te da sam ne može funkcionirati - u sebi nema umjetnu inteligenciju, već radi na principu programiranja. Lesi je jedan od rijetkih takvih robota u Hrvatskoj, a slični postoje u nekim poslovnicama u Zagrebu i Puli, a uskoro i u Zadru.

Podrška Baby Lasagni

Ljudi su ovim robotom oduševljeni, no ipak postoje i oni koji se boje da će roboti zamijeniti ljudska radna mjesta, što ovdje nije slučaj, kažu iz restorana. Robot je tu prvenstveno kao animator, posebno sada u vrijeme Eurosonga, kada je programiran s licem mačke kao podrška Baby Lasagni.

Osim što ima lice mačke, ovaj robot zna i presti, a iz restorana kažu da, ako Baby Lasagna pobijedi, lasagne će se naći i na njihovom meniju.

>> Što će Baby Lasagna jesti u Švedskoj? Lazanje definitivno otpadaju

Pročitajte više