Uskoro kreće Pizza Festival u Zagrebu, donosimo sve detalje o sudionicima i ponudi

Foto: Sandro Sklepić/Pizza Festival arhiva

OD IDUĆEG ponedjeljka, 27. svibnja, pa sve do 2. lipnja, na Strossmayerov trg u Zagrebu dolazi treći po redu Pizza Festival. Na ovogodišnjem izdanju Pizza Festivala u Zagrebu sudjelovat će 11 kućica, od kojih će njih devet predstaviti najbolje od svojih gastrokreacija.

>> Uskoro počinje Pizza Festival u Zagrebu, imamo prve informacije

U nastavku smo izdvojili sve detalje o sudionicima i ponudi ovogodišnjeg Pizza Festivala kako biste na vrijeme saznali što vas sve čeka - evo tko će sve sudjelovati i kakve sve pizze ove godine možete kušati.

Al Dente

Nakon što su na prošlogodišnjem Pizza Festivalu Zagreb oduševili publiku, ekipa iz zagrebačkog Al Dentea ove je godine spremna nadmašiti taj uspjeh. Ponose se suvremenom napoletanskom tehnikom i tijestom koje fermentira minimalno 24 sata te pizzama koje odlikuju visoki i prozračni rubovi s tankim dnom, što je karakteristika suvremene napoletanske pizze.

"Posvećeni smo kvaliteti naših sastojaka, stoga sve naše sastojke nabavljamo svježe iz Italije, koristeći samo vrhunske sastojke poput Agerola fior di latte, proglašene najboljom mozzarellom u 2023. godini. Al Dente pizza je više od pizze - to je spoj tradicije i inovacije, gdje se ljubav prema autentičnom okusu susreće sa željom za istraživanjem novih kulinarskih horizonata", ističu njihovi pizza majstori koji će na Festivalu ponuditi četiri pizze - Margherita di bufala, Mortadela & stracciatella, Piccante, te Prosciutto & stracciatella. 

Pizza Social Club

Veterani Pizza Festivala Zagreb i najstrastveniji pizza entuzijasti iz Pizza Social Cluba i ove će godine sudjelovati na ovoj manifestaciji, a njihova je tajna u tome što se drže tradicionalnih receptura u koje ubacuju svoj twist. Najviše pažnje posvećuju tijestu i njegovoj fermentaciji te najavljuju poneka iznenađenja upravo na tom polju. 

I ove godine sudjelovat će sa svojim pizzama Mamargherita, Pizzaioli i Pepperoni koje su prošle godine bile hit, no predstavit će i dvije novosti - Parmigianu koja će sljubiti flor di latte mozzarellu, parmigiano reggiano, grilani patlidžan, sušene rajčice i bosiljak, te Biancu koja će oduševiti ljubitelje kreativnih kombinacija jer sadrži truffle riccotu, flor di latte mozzarellu, buđolu, poriluk i crispy kapare. 

RougeMarin

Zagrebački RougeMarin chefa Marina Medaka na ovogodišnjem Pizza Festivalu pruža priliku za otkrivanje okusa Sicilije kroz pažljivo osmišljene pizze koje predstavljaju svaki grad na svoj jedinstven način, a predstavit će čak šest pizza - vegetarijansku Palermo pizzu s artičokama i sušenim rajčicama i pizzu Messina s pikantnim umakom rajčice i slasnom pancetom

Tu je i pizza Siracusa koja kombinira tradicionalne okuse salsiccie s neobičnim dodirom meda s chilli papričicama, Siracusa Bambini bez ljutih papričica za djecu, još jedna vegetarijanska pizza - Tarapani - koja koristi bogate okuse inćuna i kapara, te pizza Catania s mortadelom, crnim maslinama i cherry rajčicama.

Picnic & Poma

I ove ćemo godine uživati u kreacijama zadarskih kreativaca iz Picnic Mingle and Funa koji udružuju snage s Poma Food Boutiqueom. Poma Food Boutique dolazi sa svoja četiri hit sourdough sendviča - Pistachio, Roastbeef, Truffle i Caprese - od kojih svaki ima svoj jedinstveni okus i sastojke koji su svježi i sezonski.

Picnic je poznat po svojoj Sourdough Focaccii, a posjetitelji će, osim hrane, na ovoj kućici moći kušati nove i zanimljive koktele koje stvara Ivan Karačić, osnivač Picnica i Pome. Predstavit će Rozu, osvježavajući koktel na bazi gina, jagoda, rose vina i octa od šipka s otoka Pašmana, a u najavi su i kokteli iznenađenja tematski napravljeni za Pizza Festival.

Pizza Fritta

Na veselje brojnih obožavatelja koje su stekli prošle godine, na Pizza Festival Zagreb vraća se i Pizza Fritta. Ovaj jedinstveni stil pizze datira još iz 18. stoljeća iz Napulja, a prošle je godine prvi put stigao i u Zagreb i odmah oduševio posjetitelje.

Pizza Fritta zapravo je tijesto za pizzu koje se puni raznim sastojcima kao što su umak od rajčice, mozzarella, šunka, gljive... Tijesto se zatim presavine, zatvarajući nadjev iznutra, a rubovi se stisnu zajedno kako bi se dobio oblik calzonea. Tada se prži u dubokom ulju dok ne postane hrskava i zlatna. Pizze fritte poslužuju se vruće, svježe iz friteze.

Pizza Re

Na ovogodišnjem Pizza Festivalu prvi put sudjeluje i pizzerija Pizza Re, koja obilježava svoju treću godišnjicu uspješnog poslovanja na adresi Jaruščica 9, nedaleko od Arena Centra. Pod vodstvom braće Hrvoja i Jurice Cvetka, ova pizzerija postala je omiljeno odredište za sve koji traže autentične Napoletane napravljene od najkvalitetnijih sastojaka iz Napulja.

Za ovu su prigodu pripremili pet pizza - Margheritu, Capricciosu, Piccante, Mortadellu te njihovu pizzu kuće pod nazivom Pizza Re. Iz ove pizzerije ističu kako posebnu pažnju koju posvećuju svakom koraku pripreme, posebno izradi tijesta. Koriste posebno brašno, a njihovo tijesto fermentira minimalno 48 sati u kontroliranim uvjetima i temperaturi pa na kraju bude mekano, prozračno i lagano.

Tutto Passa

Svoje premijerno predstavljanje na Pizza Festivalu imat će i Tutto Passa, najnoviji street food koncept poznatog gastro inovatora Eduarda Bega koji nas je na prva dva Pizza Festivala u Zagrebu oborio s nogu svojim plant based pizzama. I ove godine dolazi s pizzama za koje sourdough tijesto priprema Bread Club. 

Bit će to pizze romana stila, i to njih četiri - pizza Di Mamma za obožavatelje slatkastog okusa koji je specifičan za Prosciutto Cotto San Daniele, kremasta pizza La Primaverile s mariniranim tikvicama, ricottom, sušenim rajčicama, crnim maslinama i svježim bosiljkom, pizza Melon na koju idu Prosciutto di Parma i listovi dinje te pizza Speciale na koju idu guanciale, krema od bundeve i pecorino kozji sir.

Zagyland

I zagorska pizza iz Zagylanda ove se godine premijerno predstavlja, a pizzu u ovoj pizzeriji spremaju po originalnoj recepturi sjajnog pizza edukatora Davora Milića. Ovo je inače jedina pizzerija u Zagorju s napoletanom, a njezin vlasnik Darijo Markulin kaže kako će na Festivalu promovirati Zagorje s četiri pizze.

Uz dvije klasične, Margheritu i Tunu, predstavit će i dvije sa svojim potpisom, a to su Zagyland i Horse City, posvećena Konjšćini odakle i stižu.

Oui Chef on Wheels

Chef Vedran Stojanac će na kućici Oui Chef on Wheels ponuditi Pastu on Wheels, neodoljivu tjesteninu iz koluta sira. Brojni su se posjetitelji već oduševili ovim tjesteninama na prošlogodišnjem izdanju, a chef Vedran Stojanac ove će godine ljestvicu podići još i više.

Vedran je inače svoju strast prema kuhanju otkrio radeći s talijanskim Michelin chefom Giorgiom Floresom, potom je skupljao znanja u legendarnom Prascu s Dinom Galvagnom, zatim u Mundoaki s Tvrtkom Šakotom, pa i s Priskom Thuring u Dubravkinom putu. 

Vojsku obožavatelja među ozbiljnim gurmanima stekao je tijekom adventa 2021. godine delicijama na kućici Fajnšmeker koja je bila suradnja Cateringa Kvatrić i Vedranovog Oui Chef brenda. U novije vrijeme njegove se delicije mogu kušati na Place Marketu, stoga ne čudi kako će mnogi biti silno nestrpljivi kušati njegovu verziju Paste on Wheels na Pizza Festivalu Zagreb. 

Mjesto: Trg Josipa Jurja Strossmayera, Zagreb
Trajanje: 27. svibnja. - 2. lipnja 2024. 
Radno vrijeme: pon - pet 12:00 -24:00 / sub - ned 11:00 - 24:00 
Ulaz: besplatan

Pročitajte više