Uz bok Torontu i Miamiju, Hrvatska je na listi najboljih fine dining destinacija

Foto: Shutterstock

POSTOJI toliko razloga zašto ljudi putuju - vole upoznavati različite kulture, vidjeti neka nova mjesta i upoznati nove ljude, ali i isprobavati lokalne kuhinje kako bi njihovo iskustvo bilo potpuno.

A ako ste ljubitelji fine dining restorana, postoje neke destinacije koje u 2024. godini ne smijete zaobići. Novinar portala Fine Dining Lovers izdvojio je deset destinacija koje se moraju naći na vašoj listi, a među njima je i Hrvatska. Njegov popis prenosimo u nastavku.

Toronto, Kanada

Na prvom je mjestu Toronto, grad s uzbudljivom fine dining scenom, s pregršt restorana u kojima rade talentirani kuhari koji koriste samo visokokvalitetne lokalne namirnice. Čak 15 restorana u Torontu ima Michelinovu zvjezdicu, a restoran Frilu može se pohvaliti i zelenom zvjezdicom, zahvaljujući vlasnicima koji od otpada od hrane iz restorana rade kompost.

Zagreb, Hrvatska

Na popisu se našao i Zagreb, koji je godinama prolazio ispod radara, ali i cijela Hrvatska, koja u svakom svom kutku nudi ponešto za ljubitelje fine hrane. Ovaj je novinar posebno izdvojio zagrebački restoran Noel, koji nudi visokokvalitetan degustacijski meni, ali i restorane Korak na Plešivici i Agli Amici u Rovinju.

Valletta, Malta

Valletta je na putu da postane prava fine dining destinacija, a osim što je sam grad na UNESCO-ovoj listi svjetske baštine, od 2020. godine može se pohvaliti sa šest restorana koji imaju Michelinove zvjezdice. Posebno se ističe restoran Under Grain, čiju kuhinju vodi chef Victor Borg, koji je radio s najistaknutijim malteškim chefovima i smatra se "kumom" malteške fine dining scene.

Istanbul, Turska

Istanbul je grad bogate drevne kulinarske kulture koja postavlja savršene temelje za modernu fine dining scenu. Novu generaciju sjajnih chefova ovdje čine Fatih Tutak, čiji restoran Turk s dvije Michelinove zvjezdice predstavlja izraz nove turske kuhinje na najvišoj razini. U restoranu Neolokal chef Maksut Aşkar dokazuje da nova turska kuhinja može biti inovativna, ali i tradicionalna i održiva.

Ujedinjeno Kraljevstvo

London je već dugo kulinarska prijestolnica Ujedinjenog Kraljevstva, no i druga mjesta diljem ove zemlje zaslužuju pažnju. Restorani s Michelinovom zvjezdicom kao što je Moor Hall u Lancashireu mogu se mjeriti s onima iz glavnog grada, a maleni restoran Osip u ruralnom Somersetu predstavlja svježi i održivi "od farme do stola" pristup. Ako ste ljubitelji fine dininga, nikako se nemojte zaustaviti samo na Londonu.

Milano, Italija

Talijanska prijestolnica mode i dizajna od sada je i prijestolnica fine dininga. Chef Enrico Bartolini ovdje vodi istoimeni restoran s tri Michelinove zvjezdice, no to nije jedino mjesto koje morate imati na popisu ako volite finu hranu.

Tu su i restorani Contraste, s novom generacijom kreativnih kuhara, i Verso Capitaneo, smješten uz Duomo, a ako volite japansku kuhinju, tu je i odlični japanski restoran IYO.

Riad, Saudijska Arabija

Saudijska Arabija otvara se turizmu, a u glavnom gradu Rijadu gastronomska ponuda je zaista raznolika, od francuskih i japanskih do španjolskih i južnoameričkih restorana.

Nedavno otvoreni restoran Nozomi Ksa nudi jedinstveno iskustvo s elementima showa, dok je MNKY HSE intimni restoran koji poslužuje jela suvremene latinoameričke kuhinje. Tu je i Myazu, koji nosi titulu najboljeg restorana u Saudijskoj Arabiji.

Miami, Florida

Živahnost i raznolikost ovog grada odražava se u otmjenoj gastronomskoj ponudi, gdje kulinarski standardi uvijek rastu. Tu je klasična francuska kuhinja na visokoj razini koju predstavljaju L'Atelier de Joël Robuchon i Le Jardinier s dvije Michelinove zvjezdice. Međutim, ovdje možete kušati i specijalitete kolumbijske kuhinje u El Cielu, kao i japanske specijalitete u Hidenu. 

Pročitajte više