Većina nas ispire posuđe prije stavljanja u perilicu, no zapravo morate napraviti ovo

Foto: Shutterstock

ISPIRETE li posuđe prije nego ga složite u perilicu? Neki to ne rade, no istraživanje koje je proveo Procter & Gamble pokazalo je da čak 86 posto ispitanih ispire posuđe prije nego što ga stavi prati u perilicu.

No je li to zaista potrebno ili je ispiranje posuđa prije stavljanja u perilicu zapravo samo gubitak vremena i resursa? Pronašli smo odgovor na ovo pitanje - naime, posuđe nije potrebno ispirati prije pranja u perilici posuđa, no postoji jedna caka.

Ispirati ili ne ispirati?

Znanstvenica Morgan Eberhard iz tvrtke Cascade koja proizvodi tablete za pranje posuđa kaže da uopće nema potrebe ispirati posuđe pod mlazom vode. "Potrebno je samo ostrugati sve preostale komadiće hrane koji su ostali na posuđu, a koji bi potencijalno mogli začepiti perilicu posuđa. Umake i masnoću slobodno ostavite na posuđu", kaže ona za Allrecipes.

>> Evo što smijete, a što nikako ne biste trebali prati u perilici posuđa

Dakle, onih 86 posto ljudi koji su prethodno ispirali posuđe zapravo su radili krivo, a Eberhard dodaje da, ako ne ispiremo posuđe, možemo uštedjeti vodu i energiju, ali i vrijeme. Sada kada imamo konačan odgovor da nije potrebno ispirati posuđe prije stavljanja u perilicu posuđa, Eberhard je izdvojila nekoliko savjeta kako da se posuđe u perilici svaki put dobro opere.

Savjeti za pranje posuđa u perilici

Za početak, provjerite mogu li se svi predmeti koje imate u kuhinji prati u perilici posuđa. Naime, perilica posuđa može biti pregruba za neke kuhinjske predmete ili možda nije prikladna za neke materijale, kao što su drvo, aluminij i lijevano željezo. Ako niste sigurni, prije pranja svakako provjerite.

Zatim prvo napunite donji dio perilice - na njega stavite tanjure, lonce i tave okrenute prema izvoru vode, koji se obično nalazi na sredini. U gornji dio perilice stavite čaše, šalice i zdjele okrenute prema dolje kako bi bile što bliže izvoru vode i bolje se oprale.

Vinske čaše i drugo osjetljivo stakleno posuđe stavite na gornju rešetku na držač za čaše kako bi cijelo pranje ostale na jednom mjestu. Osim toga, plastično posuđe također pripada gornjoj rešetki - temperature su gore obično niže pa je to bolje za plastično posuđe.

>> Prestanite prati ove predmete u perilici posuđa

Pročitajte više