Zaboravljeni recepti: Bogdanova torta od lješnjaka zapisana u funtama

Foto: Vanja Vukadinović

RECEPT za ovu tortu od lješnjaka sam pronašla u staroj bilježnici kojoj na koricama piše Kuharica Merice Majetić. Teta Merica (Marija) je bila sestra suprugovog djeda i živjela je s roditeljima, braćom i sestrom u Vrbovskom u prvoj polovici 20. stoljeća. Ta stara bilježnica mi je postala poput škrinjice s blagom pa dok proučavam recepte i rukopise, slažem priču o obitelji i životu tog doba.

Osim recepata koje je Merica sama zapisala, bilježnica skriva i recepte napisane drugačijim rukopisom i potpisane imenom Bogdan. Ono što te recepte čini posebnima je ljubav Merice i Bogdana. Naime, u obiteljskim pričama se kaže da su se njih dvoje vjenčali, da su bili dobrostojeći te da ih je kočija s četiri bijela konja vozila u Bečku operu.

Recept kao ljubavna priča

Bogdan je potjecao iz obitelji Buneta koja je bila jedna od najbogatijih obitelji u Vrbovskom i bavila se trgovinom. Bio je pomorski kapetan, a matična luka mu je bila Boka kotorska, govorio je nekoliko jezika te je oplovio gotovo cijeli svijet.

Prekrasan rukopis kojim je recept napisan, odlični sastojci poput lješnjaka i čokolade te cijela obiteljska priča iza jednog recepta, naravno da sam poželjela isprobati čime je to Bogdan osvojio Meričino srce kroz ovu tortu! Volim vjerovati da su ti Bogdanovi recepti zapisani upravo u vrijeme nekog druženja i udvaranja jer znate kako kaže ona stara izreka - da ljubav ide kroz želudac.

Mjere su originalno bile u funtama

Ova torta je prekrasno sočna, slasna, puna arome ruma i lješnjaka te zaokružena čokoladnim okusom kako i priliči tortama. Ne sadrži brašno niti prašak za pecivo pa su kore prilično delikatne, a krema je bogatog okusa i ne nanosi se u debelom sloju.

Mjere za namirnice u originalnom receptu su napisane u funtama, a ja ću vam napisati prilagođene i onako kako sam ja radila. Napravila sam jednu koru, kako piše u receptu, no namučila sam se s prerezivanjem. Zato vam savjetujem da pečete svaku koru posebno jer je ovakav biskvit jako teško prerezati.

Znači, podijelite sastojke na tri dijela i dok vam se jedna kora peče, miksajte sve za iduću. Tortu sam pekla u kalupu promjera 26 cm, ali idući put ću pripremati s istim sastojcima u manjem kalupu da mi torta bude malo viša. Sve sastojke koji sat prije pripremanja torte izvadite iz hladnjaka da se temperiraju i da vam maslac omekša. Recept za Meričinu i Bogdanovu tortu od lješnjaka je OVDJE.

Pročitajte više