Zaboravljeni recepti: Minjoni - totalno iznenađenje u staroj goranskoj kuharici

Foto: Vanja Vukadinović

MINJONI (mignoni) su kolačići koji porijeklo vuku iz francuske kuhinje. U prijevodu mignon znači malen, sladak i delikatan pa su ove fine tortice taman za dva zalogaja. U pravilu su kvadratnog oblika, a mogu biti meki, suhi, slatki ili slani. Obično se u starim bilježnicama nađu recepti za tradicionalna jela koja su pripremale naše bake, ali ove dvije pronađene bilježnice me stalno iznenade ponekim avangardnim receptom.

Tako je bilo i s ovim. Nisam ga očekivala u staroj goranskoj bilježnici, kuharici s početka 20. stoljeća. Zanimljivo je kako u originalnom receptu za minjone piše da se glaziraju čokoladom pomoću pera živine. Nisam koristila pero, ali biskvit sam radila točno po receptu i vjerujte, savršeni su.

Okusom su puni čokolade i ruma te su prava poslastica za ljubitelje slatkog. Ovi minjoni ne sadrže brašno pa svi koji izbjegavaju gluten mogu pripremiti ove fine kolačiće.

Vrlo su meki i sočni, aromatični, a možete ih personalizirati omiljenom aromom, drugačijom glazurom te ukrasima. U njih ide rum pa ako ih radite za djecu, možete staviti samo aromu ruma ili rum šećer, a fil izraditi s mlijekom ili voćnim sokom.

Možete ih raditi i uz neki dodatak pa sam u svojoj verziji dodala marcipan jer ga mi baš volimo. Umjesto marcipana se može staviti neki fini žele od voćnog soka (razmišljam o domaćem želeu od sirupa bazge) ili, jednostavno, omiljena marmelada. Umjesto oraha, možete staviti bademe ili lješnjake, po ukusu.

Od navedene početne količine sastojaka dobila sam 19 kolačića, a biskvit sam pekla u velikom limu od pećnice. Za izradu minjona će vam trebati malo strpljenja, vještine i vremena, ali vjerujte, krajnji rezultat su predivni kolačići koje s ponosom možete iznijeti na stol ili pokloniti nekome.

Detaljno opisan recept s točnim količinama sastojaka je OVDJE.

Pročitajte više