Zaboravljeni recepti: Nekad su se ovakve karamele kupovale umotane u bijeli papir

Foto: Vanja Vukadinović

BOMBONI i djeca nekako prirodno idu u istu rečenicu, a moji omiljeni bomboni iz djetinjstva su bile karamele i to one mliječne ili od lješnjaka. Sjećate li se onog osjećaja kada zagrizete karamelu, a ona se zalijepi za zube pa je se nikako ne možete riješiti? Slatke muke su to bile!

U to doba nikako nisam voljela one bombone okusa kave, ali kako to već biva, s godinama nam se i omiljeni okusi promijene pa nam kava miriši, a karamele više ne jedemo. No nedavno sam se nostalgično vratila u djetinjstvo, a kažu mi mnogi stariji od mene da sam ih ovim receptom podsjetila na njihove bake i prabake koje su pripremale ovakve slatkiše u doba kada ih se nije uvijek moglo kupiti ili kada su se kupovale rezane i zamotane u papir.

Originalni naziv im je "Kafee Bonboni"

Naime, u staroj bilježnici s receptima koja potječe s početka 20. stoljeća postoji krasopisom napisan kratki recept naziva „Kafee Bonboni“. Pročitavši naziv, znala sam da ih moram probati napraviti. Pošto je recept napisan u svega par redova teksta i s kratkim objašnjenjem kako se bomboni pripremaju, odlučila sam prihvatiti izazov i dopustiti da me krajnji rezultat iznenadi.

Ono što sam dobila su prave domaće karamele okusa i mirisa kave koje su mi zamirisale cijelu kuću i koje su baš slatke, onako da vam ispune cijela usta. Ovo je slatkiš za kojim ćete posegnuti kada vam treba samo zalogaj slatkog, baš poput bombona, a mogu poslužiti kao poklon slastica koju možete lijepo upakirati i ponijeti kada idete u goste.

Treba vam tek par sastojaka

Još ako ste ljubitelj mirisa i okusa kave, ovo svakako morate kušati. Za pripremu karamela s okusom kave koristila sam vrhnje za šlag (ono nezaslađeno, mliječno), šećer u prahu i duplu espresso kavu iz aparata. Mislim da se može koristiti i kristal šećer jer se smjesa kuha pa se šećer otopi. Ono što je bitno i na što trebate paziti je da smjesu kuhate u dovoljno dubokoj posudi jer u početku jako pjeni i kipi te da stalno miješate da vam ne zagori.

Bilo bi dobro da imate neprianjajuću posudu. Ja sam radila pola smjese i trebalo mi je nekih sat do sat i pol kuhanja da dobijem željenu gustoću. Možda bi bilo dobro najprije karamelizirati šećer pa dodati vrhnje i kavu i kuhati dok se ne reducira, ali bojala sam se da će prevladati okus uprženog šećera, a ne kave pa sam radila baš kako je napisano u originalnom receptu.

Priprema nije komplicirana

Također, u originalnom receptu je navedena velika količina šećera, ali imajte na umu da su ovo bomboni, a ne kolači te da mogu dugo stajati baš zbog tolike količine šećera. Sama priprema nije komplicirana i zahtijeva tek nešto vremena jer se smjesa kuha i mora se reducirati da bi se lakše osušila i rezala kada se stisne.

Recept za karamele od kave koje vraćaju u prošlost možete pronaći OVDJE.

Pročitajte više