Zanimljivosti o naru i u koja ga jela dodati (oduševit ćete se)

Foto: Marin Tironi/Index

NAR (botanički naziv mu je Punica granatum) je porijeklom s Bliskog istoka i pripada obitelji bobičastog voća. Rimljani su pogrešno pretpostavljali da potječe iz Afrike, ali danas znamo da mu je podrijetlo vezano uz područje od sjeveroistočne Turske do Afganistana.

U starom Rimu nar se mljeo i koristio za izradu boje. Danas je Iran drugi najveći proizvođač nara u svijetu, a ovo je voće u Iranu poznato pod nazivom anar. Indija je najveći svjetski proizvođač, a u hinduizmu nar simbolizira blagostanje i plodnost.

U antičkoj je Grčkoj i Rimu simbolizirao smrt, ali i plodnost. U starom Rimu su mladenke nosile krune ispletene od lišća nara, a sok od nara se koristio za liječenje neplodnosti.

Postoji preko 760 sorti nara

Na Kavkazu su pronađeni ostaci nara koji datiraju iz 1000. godine prije Krista. Nekoliko se puta spominje u Starom zavjetu kao metafora za bogatstvo obećane zemlje Izraela. U Kur’anu je nar imenovan kao jedno od voća koje će rasti u rajskim vrtovima.

Stabla nara mogu živjeti više od 200 godina, a rastu u vrućim i suhim klimama. Grmovi nara narastu od 6 do 10 metara u visinu i imaju više bodljikavih grana. Cvjetovi nara su jarko crveni, a promjer im je oko 3 centimetra.

U Grčkoj je tradicionalni dar za useljenje nar koji se stavlja ispod ili blizu kućnog oltara kako bi donio sreću, plodnost i obilje.

Može dugo stajati

U hladnjaku ga možete čuvati do 2 mjeseca. Ne sadrži kolesterol ni zasićene masti, a sok od nara je baza za izradu bezalkoholnog grenadin sirupa, koji se koristi pri izradi koktela.

U koja ga jela dodati?

Nar je odličan dodatak salatama poput Cezar salate, ali i one od hobotnice (vjerujte nam). Kiselkast je i dekorativan dodatak raznim kolačima, primjerice kuglofima sa šećernom glazurom za koju će se bobice zalijepiti. U nastavku pronađite recepte i svaki obogatite šakom očišćenog nara, nećete požaliti.

>> Cezar salata

>> Salata od hobotnice

>> Kuglof od limuna sa šećernom glazurom

Pročitajte više