Zašto je doručak najvažniji obrok dana? Znanstvenici imaju odgovor

Foto: Pexels

VJEROJATNO ste čuli za staru izreku koja savjetuje da doručkujemo kao kraljevi, ručamo kao prinčevi i večeramo kao prosjaci. Istraživanje Sveučilišta u New Yorku daje znanstvenu potvrdu ove mudrosti.

Istraživači su podijelili 10 osoba s preddijabetesom i pretilošću u dvije skupine. Prva skupina ograničila je unos kalorija na prvih osam sati dana te je postila tijekom preostalih 16 sati. Druga skupina je unijela 50% svojih dnevnih kalorija nakon 16 sati, i to tijekom sedam dana.

Zaključili su kako unos većine dnevnih kalorija u ranim satima dana ne samo da sprječava debljanje već i stabilizira razinu šećera u krvi.

Kratka lekcija o postu

Rezultati ovog eksperimenta pružaju zanimljive uvide u naše prehrambene navike i vremenski okvir unosa hrane. No, što znamo o postu i zašto je postao tako popularan u posljednjih nekoliko godina?

Post, kao metoda suzdržavanja od hrane i pića tijekom određenog perioda, nije novi koncept. Koristi se stoljećima iz različitih razloga - duhovnih, kulturalnih i zdravstvenih. Njegova osnovna ideja je omogućiti tijelu odmor od konstantnog procesa probave, čime se potiče tijelo da koristi pohranjene zalihe energije.

Smatra se i da post može poboljšati bistrinu uma i koncentraciju te pomoći u razvijanju svjesnijeg, zahvalnijeg i pažljivijeg stava prema hrani. Kada postimo, možemo postati svjesniji vrijednosti i značaja hrane te osjetiti veću zahvalnost za obroke koje konzumiramo.

Značaj kvalitetnog doručka

Kao što nam istraživanje sa Sveučilišta u New Yorku sugerira, vrijeme unosa hrane može biti jednako važno kao i sama hrana koju jedemo. Energija koju pruža hranjiv doručak postavlja ritam za ostatak dana.

Doručak ne samo da budi metabolizam već nas i napaja energijom, poboljšava koncentraciju i smanjuje žudnju za nezdravim grickalicama kasnije tijekom dana. Uz to, raniji unos kalorija može biti ključan za održavanje stabilnih razina šećera u krvi.

Bez obzira na najnovija istraživanja i trendove u svijetu prehrane, jedno je sigurno - dobar doručak i vođenje računa o vremenu kada jedemo mogu imati veliki utjecaj na naše opće zdravlje.

Stoga, nemojte preskakati doručak i slušajte svoje tijelo - ono zna što je najbolje za vas!

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.