5 pravila pri odabiru poslastica za vašu mačku

Foto: Shutterstock

S OBZIROM da mnoge mačke podrazumijevaju da su im poslastice dostupne svaki dan, ova pravila morate znati.

1. Poslastica mora biti drugačija od standardne hrane
 
Učinite tako da poslastica za vašeg ljubimca bude nešto posebno - nešto čemu će se ona veseliti i u čemu će uživati. I dok veterinari i nutricionisti ističu kako je to prihvatljivo samo u određenim okolnostima te je najbolje da njihova redovita hrana služi i kao poslastica, mnogi vlasnici smatraju kako njihov ljubimac neće na jedan dodatni obrok standardne hrane gledati kao na nešto posebno. Drugim riječima, poslastica mora biti nešto drugačije od standardne hrane i ukusna vašem ljubimcu, no to nipošto nije dozvola za pretjerivanje, što nas dovodi do točke 2.
 
2. Umjerenost je ključ
 
Poslastice nipošto ne mogu i ne smiju zamijeniti standardnu hranu te one smiju biti samo mali dio prehrane vaše mačke. To otprilike iznosi 5-10 posto ukupnih dnevnih kalorija.
 
3. Ljudska hrana 
 
Kao što smo ranije naglasili, kad se nešto smatra poslasticom, to se treba razlikovati od onog što vaša mačka obično jede. Ako ne želite kupovati zapakirane poslastice, možete pronaći zanimljive recepte te ih napraviti sami. Također, možete posegnuti i za ljudskom hranom, kao što je npr. kuhana piletina ili konzervirana tuna. Ljudske namirnice koje također mogu poslužiti kao dobre poslastice su: puretina, govedina, jaja, sardine, losos i slično. No, vrlo je bitno da pratite kako vaša mačka reagira na neku poslasticu, kako bi znali za ubuduće. 
 
4. Izbjegavajte
 
I dok je neka hrana potpuno sigurna za mačke, neke stvari bi trebali izbjegavati u širokom luku, a to su: češnjak, vlasac, luk,  grožđe, grožđice, čokolada, poriluk i slično. 
 
5. Poslastice ne smiju zamijeniti pažnju
 
Možda mislite kako tu i tamo koja poslastica može zamijeniti vašu pažnju, kad ste usred nečeg važnog i nemate vremena za svog ljubimca. To ponekad pali, no ne uvijek. Vašem ljubimcu ste potrebni vi, vaša ljubav i pažnja, a to ne može zamijeniti ni najukusnija poslastica na svijetu. Imajte to na umu.
 

Pročitajte više