Afganistanski hrt: Plemenit, prekrasan, inteligentan i vrlo neovisan pas

Foto: Shutterstock
Video: Animal Planet

AFGANISTANSKI hrt je vrlo cijenjena pasmina poznata po specifičnom, vitkom izgledu, odanosti i inteligenciji.

Porijeklo

Afganistanski hrt, kako su pokazala genetska testiranja, potomak je prvih pasa koji su nastali od vukova. Današnja pasmina potječe od pasa koji su 1920. dovedeni u Veliku Britaniju iz Afganistana gdje su služili kao lovački psi i čuvari.

Stoljećima je korišten u lovu na jelene i divlje svinje koje je stizao i bez zaustavljanja obarao.

Izgled



Afganistanski hrt prekrasan je pas koji svojom pojavom izaziva divljenje i privlači pažnju. Mužjak je visok od 68 do 74 centimetara, a ženka od 63 do 69. Teži od 20 do 27 kilograma.

Ima dugu i svilenkastu dlaku, samo je na njušci dlaka kratka. Sve su boje dozvoljene, ali najčešće su riđa i boja pijeska s tamnom maskom.

Karakter

Afganistanski hrt zaigran je i vrlo aktivan pas. Potrebna mu je svakodnevna šetnja, a najsretniji će biti ako može trčati do mile volje pa je nabolje priuštiti mu veliko dvorište. Ako se ne istrčavaju dovoljno, mogu biti destruktivni.

Vrlo su inteligentni, ali i pomalo neovisni pa su nerijetko neposlušni i teško za dresirati. Nerijetko se uopće ne odazivaju kada ih zovete, ali će opet bez problema otvoriti ladice ili ormariće kada im nešto iz njih treba.


Nepopravljiv je neprijatelj domaćih životinja jer ima jake nagone za plijenom pa će ganjati sve što se miče.

Njega

Raskošna dlaka afganistanskog hrta zahtjeva dosta njege. Treba ga četkati dvaput tjedno po dva sata. Najbolje je iščetkati ga pramen po pramen, da ne bi nastali čvorovi i da se dlaka ne bi slomila. Kupanje mu je potrebno svaka dva mjeseca.

Pročitajte više