Čemu macama služe kandže i kako funkcioniraju?

Foto: Shutterstock

MAČKE uz zube kao oružje za svladavanje plijena imaju i kandže, oštre poput britve, s kukicom na kraju.

Kandže su im uvijek uvučene, osim kada šapama moraju svladati plijen ili se brane od neke opasnosti. One stalno rastu pa se moraju i trošiti, što se postiže oštrenjem na prikladnoj površini. Osim toga, mačke grebu neke površine kako bi ostavile mirisnu poruku drugim mačkama i životinjama.

Kada mačkama pripremate grebalicu, pobrinite se da je dovoljno visoka, jer se one vole cijele protegnuti kada troše kandže kako bi im vlastita težina pomogla u brušenju. Dobra ideja je postaviti dobro učvršćenu granu. Osim toga, ona će mačićima pomoći da nauče kako grebati po drveću kada jednom izađu, ako ih namjeravate puštati.

U vrtu mačke grebu po stablu ili komadu drveta, ali u stanu im je omiljena meta - namještaj. On je obično najuočljiviji u cijelom stanu pa je idealan za ostavljanje mirisnih poruka.

Zanimljivo je da se mačići rađaju izvučenih kandži. Tek se kasnije razvijaju mišići koji ih uvlače u zaštitni nabor na šapama. Jastučići na šapama su vrlo osjetljivi i sadržavaju mnogo taktilnih receptora. Kako se brojne mačke neobično ponašaju prije potresa, vjeruje se da upravo pomoću osjetljivih jastučića osjećaju mikrovibracije koje prethode potresu.

Pročitajte više