Kada možete nositi novorođene mačiće?

Foto: Shutterstock

AKO se vaša mačka nedavno omacila ili bi to uskoro trebala, možda se pitate kad možete primiti novorođene mačiće.

Odmah da vam otkrijemo, nema univerzalnog odgovora na ovo pitanje, no možete naučiti prosuditi kada bi bilo pravo vrijeme za to.
 
Mama mačka
 
Prva stvar o kojoj trebate razmišljati svakako je temperament majke. U idealnim uvjetima, ako je ona vaš kućni ljubimac, imat će dovoljno povjerenja u vas i u tom slučaju mačiće ćete moći primiti prije nego da se radi o divljoj mački. Razliku će napraviti i činjenica da li se majka dobro brine o svojim potomcima ili ih zanemaruje. Ako je majka vrlo brižna te su i majka i bebe u dobrom stanju, trebali biste im dati vremena za povezivanje, bez intervencije i prekidanja. U tom slučaju, ne biste trebali nositi mačiće dok nisu najmanje dva tjedna stari. Nakon toga ih smijete nositi, ali uz nadzor majke. Ako je mama bolesna, mrtva ili je jednostavno napustila mačiće, trebali biste ih nositi čim spazite da im je potrebna pomoć. Jako je bitno da ih hranite, njegujete i socijalizirate, kako bi bili dobri prijatelji u budućnosti.
 
Nošenje mačića
 
U početku biste ih trebali držati u rukama samo neko kratko vrijeme. Nježno ih držite 10-ak minuta i pripazite da ih cijele držite u rukama. Uvijek nosite novorođene mačiće u blizini njihove majke, jer će im to pomoći da se osjećaju sigurnije. To će također zadržati i majku mirnom.
 
Maloj djeci ne biste trebali dopuštati nošenje, a starijoj djeci to dopustite samo uz vaš nadzor. Zapamtite da su oni u ovoj fazi vrlo ranjivi i ne mogu se braniti, a trebali bi biti zaštićeni i od ostalih kućnih ljubimaca, ako oni postoje.
 
Napušteni mačići
 
Ako ste pronašli mačiće, koje je majka napustila ili je mrtva, odmah biste trebali poduzeti korake, kako bi im osigurali sigurnost i adekvatnu njegu. Njima trebate posvetiti svaki slobodni trenutak, te ih nježno držati, po mogućnosti s obje ruke. Potrudite se da im uvijek bude toplo i zapamtite da oni trebaju posebnu pozornost pa se slobodno posavjetujte s veterinarom za detaljnije savjete.
 
Rukovanje mačićima bez prisutnosti majke
 
Nakon što prođu prva dva tjedna, možete početi držati mačiće dulje od 10 minuta u rukama. Rukovanje njima tijekom prvih 8 tjedana od ključne je važnosti, jer im tako pomažete da se naviknu na ljude, kako bi bili što bolji ljubimci. Tijekom tog vremena, možete se početi nježno igrati s njima. Osigurajte im i dovoljno igračaka i pokušajte izbjeći igru s vašim prstima, odjećom i sličnim predmetima, jer to može potaknuti kasnije agresivno ponašanje.
 
Ako vidite zabrinutost, ljutnju ili nervozu mame mačke, odmah joj nježno vratite njezine mačiće.

Pročitajte više