Naviknite svog psa na dolazak gostiju

Naviknite svog psa na dolazak gostiju

Foto: Shutterstock

JESTE se već upoznali sa nemirnom i znatiželjnom stranom vašeg psa, kad god netko pozvoni na vrata?

Vrlo vjerojatno jeste pa ne vam ne treba dodatno objašnjavati koliki problem to može postati. Upravo zato, trebali biste naučiti kontrolirati svog psa, a mi vam donosimo nekoliko korisnih savjeta.

Korak 1
 
Većina pasa je jako znatiželjna prema ljudima koji dolaze u kuću, jer im je to nešto novo i uzbudljivo. Zvuk zvona ili kucanja na vratima, za njih znači novo iskustvo, a psi obožavaju istraživati nove stvari. Jedan od načina kako da spriječite vašeg psa od skakanja po gostima, jest da mu pomognete shvatiti da ti zvukovi ne znače ništa posebno. Kako? Nekoliko puta tijekom dana sami pozvonite ili pokucajte na svoja vrata, a zatim samo nastavite raditi ono što ste radili prije toga. Vaš pas nakon nekog vremena bi se trebao naučiti da takvi zvukovi ne označavaju ništa posebno.
 
Korak 2
 
Sljedeća faza treninga obuhvaća to da odredite neko mirno mjesto kao poligon. Zatim potražite pomoć od nekog člana obitelji ili prijatelja. Slijedite ova 3 koraka:
 
1. Neka vaš prijatelj zazvoni ili pokuca na vrata.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
2. Nakon toga, odvedite psa na to mjesto. Dajte mu omiljenu igračku ili dekicu i pohvalite ga što je miran.
 
3. Tek nakon toga odite do vrata i otvorite ih. Ponovite nekoliko puta, u različitim prigodama.
 
U početku, vaš pas će odmah krenuti za vama, ali zato vam je i potrebna pomoć prijatelja, jer bi on trebao ostati stajati na vratima neko vrijeme, a vi svaki put iznova vraćati svog psa na mirno mjesto. Bitno je da ne odustajete, jer bit će potrebno vremena dok vaš pas ne shvati što ga želite naučiti. Cilj je da vaš pas na zvuk zvona na vratima reagira tako da ode na to mjesto i bude miran, sve dok mu vi ne date dopuštenje da ustane.
 
Korak 3
 
Sada ga još samo morate naučiti kako da na ugodan način pozdravi vaše goste. Za to opet potražite pomoć prijatelja ili članova obitelji. Ako ste u mogućnosti, najbolje bi bilo da za to zamolite nekoliko ljudi, kako bi vaš pas naučio da takvo ponašanje vrijedi za sve ljude, a ne samo za osobe koje stalno viđa. Također, budite sigurni da vaš pomoćnik ili pomoćni budu neutralni za vrijeme treninga te da ništa ne poduzimaju prema vašem psu. Naime, kad vaš gost uđe u kuću, vaš pas trebao bi biti na svom mirnom mjestu. Zatim ga stavite na uzicu, kako bi imali kontroli nad njegovim akcijama. Zatim mu dopustite da ustane te ga odvedite do gosta. Pratite pažljivo što vaš pas radi i odmah ispravite svako loše ponašanje, kao što je npr. skakanje. Obavezno nagradite psa kada radi dobro, kako bi proces učenja bio brži.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara