Izbjegnite osnovne pogreške kod treniranja psa

Izbjegnite osnovne pogreške kod treniranja psa

Foto: Shutterstock

NAUČITE ih i treninzi će odmah postati lakši.

1. Ponavljanje
 
Jedna od najčešćih pogrešaka uključuje ponavljanje naredbi. I sami znate koliko ponavljanje jedne te iste riječi, 100 puta zaredom, može biti iritantno, a ništa drugačije nije ni sa psima. Pa umjesto toga, dajte naredbu jednom i pričekajte. Neki psi trebaju nekoliko trenutaka, kako bi ju procesuirali. Ako pas još uvijek nije napravio ono što treba, ponovno mu dajte naredbu nakon 20 sekundi.
 
2. Nedosljednost
 
Za uspjeh je potreban redovit trening. To znači da bi trebali svaki dan odvojiti vremena za treniranje, s time da to može biti i brzinski trening, odnosno samo brzinsko ponavljanje naredbi.
 
3. Poslastice
 
U početku nije loše da vaš trening obiluje poslasticama, kako bi pas mogao što brže povezati stvari. No, ako već koristite poslastice kao mamac, morate znati da zalogaj ne bi trebao biti veći od veličine graška - dovoljno za motivaciju, ali ne i za zaustavljanje treninga, jer je vašem psu potrebno neko vrijeme da ju pojede. Nakon što date naredbu, poslastica bi trebala zamijeniti pohvalu.
 
4. Glas
 
Ton glasa psima može reći puno o tome što njihov vlasnik misli i osjeća. Prirodno je povisiti ton, ako uhvatite psa da radi nešto negativno. No, s druge strane, morate znati da ljutiti tonovi mogu izazvati strah i negativne asocijacije. S druge strane, nije dobro ni previše povisivati glas, ako je vaš pas nešto učinio baš onako kako je trebalo, jer bi ga to moglo učiniti pretjerano oduševljenim. Upravo zato, držite glas što mirnijim čitavo vrijeme, jer to će ostaviti trajni dojam na psa. Bit će potrebno dosta truda, no na kraju vam neće biti žao.
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara